Nedelcu Ion este o altă victimă a colaboratorilor de poliţie, fiind reţinut şi supus maltratărilor în perioada evenimentelor din aprilie 2009. După o serie de procese în cadrul instanţelor de judecată naţionale unde a încercat, fără succes să îşi găsească dreptatea, la 14 iunie iunie 2010 a fost depusă o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Recent Înalta Curte a comunicat Guvernului Republicii Moldova cauza Nedelcu c. Moldova, dosar nr. 35149/10. La 7 aprilie 2009 Ion Nedelcu, împreună cu un grup de circa 17 persoane din r. Cahul, în jurul orelor 19.00, cu un microbuz s-a deplasat în municipiul Chișinău, pentru a participa la acțiunile pașnice de protest față de fraudarea rezultatelor alegerilor. Microbuzul a fost oprit de mai multe ori de colaboratorii de poliție, practic în fiecare centru raional. A decis să meargă spre centrul capitalei, unde deja nu se mai aflau protestatari. Acolo, imediat a auzit împușcături, iar reclamantul, împreună cu un coleg au decis să se reîntoarcă înapoi la microbuz, dar au auzit o somație directă de la persoane îmbrăcate în uniforme de poliție cu cagule pe cap. Reclamantul s-a conformat ordinului și a oprit, iar colegul său a reușit să fugă. Reclamantul a fost plasat brutal într-un automobil al poliției care era deja plin cu alți tineri și a fost transportat la sediul Comisariatului General de Poliție al mun. Chișinău (CGP). La CGP, reclamantul a fost maltratat de către colaboratorii de poliție și alte persoane în civil, inclusiv a trecut prin ”coridorul morții”, a fost obligat să se dezbrace în pielea goală, a fost plasat într-o celulă de 12 m2 împreună cu alte 16 persoane ș.a..
Procesul verbal de reţinere al lui Ion Nedelcu a fost întocmit abia a doua zi, iar întreaga procedură nu a durat mai mult de 10 minute şi fără a fi prezentate careva probe. Reclamantul a fost reținut de facto la 8 aprilie 2009, aproximativ la orele 00.40. Procesul verbal de reținere a fost întocmit doar la 8 aprilie 2009, orele 19.00. În acest fel, reclamantul s-a aflat în detenție arbitrară mai mult de 18 ore, timp în care a fost supus maltratărilor.
Din momentul reţinerii şi pe întreaga perioada de detenţie Ion Nedelcu a fost maltratat de către colaboratorii de poliţie, fapte comunicate Procuraturii Militare, care a refuzat pornirea urmăririi penale.
În fața înaltei Curți, reclamantul este reprezentat de către avocaţi şi juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…