Proiectul de lege care prevede transformarea creditului de urgenţă garantat de Guvern în datorie de stat va afecta grav cetăţenii Republicii Moldova. Aceasta pentru că vor trebui să achite sume mari de bani sub formă de impozite şi taxe majorate pentru ca Guvernul să ramburseze Băncii Naţionale obligaţiunile de stat în volum de peste 13 miliarde de lei. Concluziile au fost făcute de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care a realizat o expertiză a documentului.
Preşedinta Centrului, Galina Bostan, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN că soluţia prezentată de autorul proiectului, care este Guvernul, este una nedreaptă. „Până la adoptarea acestei ultime soluţii, ar fi putut fi identificată şi altele”, susţine Galina Bostan. CAPC îndeamnă Parlamentul să invite diferiţi experţi economici pentru a discuta şi identifica soluţia optimă care ar afecta cel mai puţin cetăţenii.
Potrivit proiectului, Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite Băncii Naţionale a Moldovei obligaţiunile de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13 miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5%. În acest sens, experţii CAPC susţin că nota informativă a proiectului nu argumentează de ce a fost stabilit termenul anume de 25 de ani şi de ce rata dobânzii de 5%, în contextul în care potrivit contractelor de acordare a creditului încheiate între Banca Naţională şi cele trei bănci comerciale, mărimea dobânzii era de 0,1%.
Expertul Viorel Pârvan susţine că nota informativă nu conţine o argumentare suficientă a necesităţii şi oportunităţii normelor din proiect, având în vedere importanţa socială, politică şi juridică a unui asemenea proiect de lege. Autorul urma să prezinte efectele sociale şi economice ale prevederilor proiectului, întrucât implementarea acestuia riscă să producă instabilitate financiară şi să afecteze drepturile şi interesele financiare ale tuturor cetăţenilor.
„Autorul nu aduce nicio informaţie ce ţine de cum au fost realizate acele garanţii care au fost acordate de Guvern Băncii Naţionale în noiembrie 2014, aprilie 2015, nu aduce nicio informaţie care este starea de rambursare a acelor credite, de recuperare a banilor pierduţi”, a declarat Viorel Pârvan.
Potrivit lui, nota informativă a proiectului nu conţine nicio informaţie privind situaţia reală în sectorul bancar din Moldova şi situaţia recuperării sumelor băneşti. De asemenea, aceasta nu conţine argumente, care ar justifica examinarea lui în mod prioritar, aşa cum a cerut Guvernul.
De asemenea, experţii CAPC atrag atenţia că acest proiect a fost depus spre dezbateri fără expertizele juridice, anticorupţie, economice, financiare, ştiinţifice care trebuie să determine raţionalitatea adoptării acestui proiect de lege.