Select your Top Menu from wp menus

Proiectul de modificare a Codului electoral, avizat de Comisia juridică

Candidaţii la funcţia de preşedinte vor trebui să adune 15 mii de semnături, pragul de participare a fost coborât la o treime, iar data desfăşurării alegerilor prezidenţiale stabilită la cel târziu 30 de zile de la expirarea mandatului. Astfel de prevederi le conţine proiectul de lege de modificare a Codului electoral în ceea ce ţine de desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, care a fost avizat pozitiv de Comisia juridică, numiri şi imunităţi, transmite IPN.

Sergiu Sârbu, deputat democrat şi membru al grupului de lucru privind modificarea Codului electoral, a spus în timpul şedinţei de miercuri, 13 aprilie, că alegerile prezidenţiale se vor desfăşura în cel mult 30 de zile după expirarea mandatului preşedintelui, iar în caz de survenirea vacanţei funcţiei în caz de deces sau demisie – se stabileşte termenul de cel mult 60 de zile.

Pragul de participare la alegeri s-a stabilit de o treime, aşa ca în cazul alegerilor parlamentare. După consultarea experţilor şi reieşind din practica internaţională a fost diminuat numărul de semnături necesare pentru a putea înainta candidatura, de la 180 de mii de semnături s-a ajuns la 15 mii de semnături sau câte 600 din cel puţin jumătate din unităţile teritorial administrative ale ţării.

Codul electoral necesită modificări după ce Curtea Constituţională a revigorat prevederile acestuia în ceea ce ţine de alegerea şefului statului şi s-a revenit la alegerea directă a preşedintelui. Alegerile prezindeţiale au fost stabilite pentru 30 octombrie.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/proiectul-de-modificare-a-codului-electoral-avizat-de-comisia-juridica/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19