Select your Top Menu from wp menus

Proiectul de lege privind crearea de puncte de control al migraţiei pe segmentul transnistrean de frontieră va fi reexaminat de Parlament în toamnă

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a retras din dezbaterea legislativului proiectul de lege privind crearea de puncte de control al migraţiei pe segmentul transnistrean al frontierei. Proiectul a fost votat în prima lectură, când a fost criticat vehement de opoziţia comunistăl, drept o limitarea a libertăţii de mişcare pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului. Aceleaşi critici s-au făcut auzite şi la Tiraspol.
Igor Corman, citat de agenţia IPN, a precizat că proiectul va fi examinat în sesiunea de toamnă-iarnă, după ce va fi revizuit de experţi.
Proiectul urma să fie examinat în ultima şedinţă a Parlamentului, din 12 iulie, dar a fost retras de pe ordinea de zi. El prevedea crearea a șase puncte interne de control pe Nistru, care, potrivit autorilor proiectului, ar urma să faciliteze înregistrarea străinilor care traversează hotarul Republicii Moldova prin regiunea transnistreană. Legislaţia în vigoare prevede că străinii, din momentul în care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova, sunt obligaţi în termen de 72 de ore să-şi înregistreze şederea la Biroul de Migraţie şi Azil sau la un biroul al întreprinderii de stat „Registru”. Odată cu adoptarea modificărilor propuse, şederea va putea fi înregistrată şi la punctele interne de control.

sursa: europalibera.org