Select your Top Menu from wp menus

Proiectul amnistiei fiscale a fost retras sub presiunea societăţii, experți

Proiectul Legii cu privire la amnistia capitalurilor a fost retras, sub presiunea societăţii civile, de către cei care l-au elaborat. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„A fost o intervenţie foarte dură din partea societăţii civile. Autorii acestui proiect au încercat să-l promoveze rapid în Parlament, fără avizul Guvernului, al Centrului Naţional Anticorupţie, al ministerelor. Este culmea că autorii au invocat că această amnistie va contribui la un avânt economic. Astfel de amnistii au avut loc în Kazahstan şi nu a fost cel mai reuşit exemplu. Aceasta înseamnă că Moldova se află sub influenţa puternică a CSI, iar orientarea pro-europeană rămâne un mit”, a spus Ciobanu.

Sergiu Gaibu, expert în cadrul „Expert-grup”, nu exclude că elaborarea proiectului Legii cu privire la liberalizarea capitalurilor ar fi avut legătură cu decizia Guvernului de a scoate la privatizare în 2017 mai multe întreprinderi de stat. „Nu este exclus că există o legătură. Astfel de amnistii se fac în urma unor cazuri excepţionale, cum ar fi situaţie de război sau calamitate naturală. Sau în urma unor reforme fiscale profunde. Astfel de situaţii nu au existat”, a declarat Gaibu.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a decis miercuri, 1 martie, retragerea proiectelor de legi care prevedeau liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală.