Progresul înregistrat de Republica Moldova în procesul de integrare europeană în trimestrul doi al anului 2014 continuă să fie unul moderat. La această concluzie au ajuns experții Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT și ai Centrului Analitic Independent Expert-Grup, care au prezentat o nouă ediție a publicației trimestriale „EUROMONITOR”.
Directorul ADEPT, Igor Boțan, a menționat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că este un progres incontestabil faptul că RM a obținut regim liberalizat de vize cu UE și a semnat Acordul de Asociere. „În mare parte, aceste succese se datorează progreselor înregistrate de RM în diferite domenii”, a spus expertul.
Directorul Expert-Grup, Adrian Lupușor, a relatat că fără îndoială cel mai mare progres înregistrat de RM în trimestrul doi al anului 2014 este semnarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb cu UE.
„În linii generale, beneficiile pe care le va obține RM în rezultatul implementării acestui acord sunt pe termen lung. Pe termen scurt, însă, efectele lui vor fi incerte sau chiar neglijabile. Asta pentru că fluxul de investiții directe va rămâne probabil la fel de moderat cum este acum, pe fonul tensiunilor din Ucraina, a incertitudinii din regiune, încetinirii creșterii economice pe plan intern, dar și a situației incerte din UE. De asemenea, capacitățile instituțiilor publice responsabile de implementarea reformelor structurale rămân a fi destul de limitate, fapt care pe termen scurt va crea probleme”, a spus Lupușor, precizând că instituțiile publice trebuie să se reformeze, însă acest proces durează de obicei foarte mult.
Expertul ADEPT Polina Panaite a remarcat faptul că Parlamentul a depus eforturi pentru demonstrarea angajamentului vis a vis de respectarea drepturilor omului, însă aceste intenții rămân nematerializate.
„Parlamentul nu a luat decizii finale pentru promovarea participării active a femeilor la luarea deciziilor în structurile de reprezentare publică și pentru reglementarea transparenţei finanțării și proprietăţii mass-media. Sperăm, însă, că aceste legi importante, pentru care guvernarea și-a asumat angajamentul, să fie adoptate până la finalizarea mandatului actualului Parlament”, a spus Polina Panaite.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…