Koreea de Sud e situată nu foarte departe de China, de unde a pornit pandemia Covid-19, însă a știut să țină sub control absolut această molimă. Nu a introdus măsuri interne restrictive, după cum au făcut alte țări ale lumii, dar până astăzi a înregistrat, prin comparație, un număr neobișnuit de mic de îmbolnăviri – 9661 de cazuri și de decese – 158.
Despre cum este posibil a relatat într-un interviu profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul. Acesta lucrează în domeniul bolilor infecțioase din 1990 și în decursul a 30 de ani a tratat cazuri de tuberculoză, SIDA, rujeolă, s-a confruntat cu epidemiile de SARS în 2003 și gripă porcină în 2009, dar și cu Ebola, în 2014, apoi MERS în 2015. Spune însă că actuala pandemie de Covid-19 ridică cele mai mari provocări.
Expertul susține că în fiecare zi în Koreea de Sud sunt testate aproximativ 15 000 de persoane care sunt suspectate de a fi bolnave, iar măștile medicinale sunt purtate și de oamenii sănătoși.
Constatări științiifice, recomandări medicale și detalii despre lupta care se dă în Koreea de Sud contra noului coronavirus pot fi găsite în interviul publicat integral pe digi24.ro, unde profesorul Kim Woo-Jiu anticipează trei posibile scenarii privind sfârșitul crizei sanitare la COVID-19:
- 1) se va comporta asemănător SARS, se va termina în iulie-august, şi nu va reveni, dacă toate ţările fac eforturi. Este cel mai optimist scenariu, îi dă 10% şanse sau chiar mai puţin;
- 2) la vară va dispărea din emisfera nordică, dar se va răspândi în emisfera sudică, apoi se va întoarce în nord în noiembrie sau decembrie, ca gripa sezonieră;
- 3) va fi creat un vaccin, toată populaţia lumii va fi vaccinată şi omenirea va scăpa de COVID cum a scăpat în anii 80 de variolă – este cel mai ambiţios scenariu şi cel mai greu de atins.