În primele nouă luni ale anului 2015, producătorii moldoveni au exportat în Uniunea Europeană, fără taxe, cantități mult mai mici decât permitea Acordul de Liber Schimb arată datele Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, solicitate de IPN. Este vorba în special despre struguri, mere şi roşii. Motivul este că Rusia și-a redeschis piața. De asemenea, menţinerea embargoului pentru importul produselor agroalimentare din UE pe piaţa Federaţiei Ruse a contribuit la suprasaturarea pieţei UE. Prețurile sunt mai mici decât pe piața rusească, a explicat Ministerul Agriculturii. Potrivit datelor MAIA, au exportat spre UE aproape 24 de tone de roşii.Cota de roşii prevăzută în Acordul de Asociere este de 2 mii de tone.
La fel, în perioada 1 ianuarie-1 octombrie 2015, struguri de masă în stare proaspătă s-au exportat într-o cantitate de peste șase mii de tone. Cota de export fără taxe a strugurilor de masă este de zece mii de tone. Acordul prevede şi posibilitatea de a exporta fără taxe în UE 500 de tone de suc de struguri, dar în perioada ianuarie-septembrie 2015 nu s-a exportat deloc. Producătorii moldoveni au exportat aproape 620 de tone de mere proaspete în UE, în valoare de peste 200 de mii de dolari. Cota prevăzută în Acordul de Asociere este de 40 de mii de tone. Din cele zece mii de tone de prune proaspete prevăzute în Acord, producătorii moldoveni au exportat spre UE aproape trei mii de tone, mai arată datele Ministerului Agriculturii, preluate de IPN.
sursa:europalibera.org
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…