Categories: EconomicSocialȘtiri

Producătorii de zahăr sunt afectați de importuri, inclusiv prin contrabandă

Producția de zahăr în Republica Moldova este relativ mica, în contextul existenței pe piață a doar doi mari producători. Chiar și așa, producătorii spun că în ultimii ani pierd teren pe piața internă, dar și pe cea externă în ceea ce privește competitivitatea prețurilor. Dânșii consideră necesară reducerea sau stoparea importului de zahăr, dar și modificarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanții producătorilor de zahăr și cei ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), transmite IPN.

Reprezentantul companiei Sudzuker Moldova spune că întreprinderea a intrat în 2019 cu stocuri record de sfeclă de zahăr. Ele au fost formate pe fundalul scăderii dramatice a vânzărilor de zahăr pe piața internă și lipsei piețelor de export reale. Potrivit lui, actualmente Moldova are acces pe piața europeană și un acces „virtual” pe piața CSI. „Rusia ne-a blocat acum trei ani. Anul trecut prețul pe piața europeană a ajuns la un nivel record de mic, iar producătorii au avut de suferit” a declarat el.

Reprezentantul Sudzuker Moldova declară că, din cauza exodului populației, scade nivelul de consum al zahărului sau produselor zaharoase pe piața internă. De asemenea, prețul la zahăr a scăzut sub nivelul costului, deja al doilea an consecutiv, pentru că, spune el, se aduce zahăr pe import, inclusiv ilegal.

Dânsul presupune că o mare parte din zahăr vine în țară prin contrabandă, fiind comercializat în mod special la piețele din regiuni, de deținătorii de patentă. În context, producătorii de zahăr au cerut interzicerea comercializării produselor alimentare de deținătorii de patente, deoarece aceștia „pot comercializa orice produs fără certificate de proveniență dubioasă”.

Reprezentantul Companiei Moldova Zahăr a declarant că, în acest an, calitatea sfeclei de zahăr se așteaptă să fie mai bună, comparativ cu anul trecut.

Georgeta Mincu, ministra agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, a declarat că anual se produc circa 85 de mii de tone de zahăr. Pe parcursul ultimilor ani, importul de zahăr a înregistrat o evoluție neuniformă. În total, în Moldova se importă 21 de mii de tone, majoritatea din Ucraina, România, Polonia etc.

Ministra a venit cu un demers către Ministerul Economiei și Infrastructurii de a facilita transportul feroviar pentru produsele din industria zahărului. Ea a spus că este necesară elaborarea Registrului producătorilor de zahăr care este important inclusiv pentru primirea subvențiilor. De asemenea, ministra a afirmat că se va lucra pentru a aduce modificări la Legea privind patenta de întreprinzător.

Potrivit lui Iurie Mudrea, consultant principal la MADRM, în țară se cultivă sfeclă de zahăr pe 16 mii de hectare. Practic, toată activitatea este concentrată în raioanele de nord, unde condițiile meteo sunt mai favorabile. În acest an se așteaptă o roadă de până la 85 de mii de tone și circa 40 de tone la hectar.

RadioOrhei

Recent Posts

Fiul minor al unui primar din raionul Orhei, care nu are permis de conducere, a fost prins de polițiști la volanul mașinii primăriei

Un minor de 17 ani, fiul unui președinte al Organizației teritoriale a unui partid politic…

5 ore ago

Ce spune ANRE despre situația privind tarifele la apă și canalizare din Orhei. Ce i se cere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat ieri un comunicat în care spune că:”…

2 zile ago

Trei braconieri din Susleni cu o armă au fost depistați de angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului

În noaptea de 3 spre 4 septembrie, inspectorii de mediu din cadrul Direcției control resurse…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: o familie cu doi copii a rămas fără locuință în urma unui incendiu

Numărul intervențiilor din ultima săptămână de vară este unul record, fiind înregistrate 68 de situații…

4 zile ago