Select your Top Menu from wp menus

Procurorii au inițiat două dosare penale în cazul incidentului din mina de la Pașcani

Procurorii au inițiat două dosare penale în cazul incidentului care s-a produs ieri la mina de extragere a calcarului din satul Pașcani, raionul Criuleni, în urma căruia au decedat trei muncitori. Totodată, în acest caz, a fost reținut unul dintre angajații minei, care este responsabil de efectuarea lucrărilor de exploatare a acesteia. Anunțul a fost făcut astăzi de Igor Popa, adjunctul Procurorului General, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.

Sursa citată a specificat că cele două cauze penale au fost inițiate pentru încălcarea regulilor de protecție a muncii și încălcarea regulilor de efectuare a exploatărilor miniere. „În acest caz a fost format un grup de lucru care investighează toate circumstanțele. Oamenii legii au lucrat pe parcursul nopții și au ridicat acte, au audiat mai multe persoane, printre care și alți muncitori. La fel, urmează să stabilim ora exactă a producerii incidentului”, a afirmat Popa.

Procurorul a menționat că, în cadrul urmăririi penale, se va stabili dacă a fost respectată tehnica de securitate, regulile de exploatare minieră și cele de exploatare a utilajului. „În prezent, se stabilește cine este proprietarul minei și cercul de persoane responsabile de acest caz. La fel, au fost prezentate acte care arată că lucrările în mină sunt permise, dar acestea urmează a fi verificate”, a spus Igor Popa.

Totodată, șeful Direcției situații excepționale a municipiului Chișinău, Vitalie Grabovschi, a adăugat că, pe parcursul nopții, au fost efectuate lucrări pentru a stabili dacă în mină nu mai sunt și alte persoane. „În prezent putem spune cu siguranță că în interior alți muncitori nu sunt. Angajații minei au recuperat ieri o persoană până la venirea specialiștilor, însă aceasta a decedat în drum spre spital. Mai târziu, salvatorii au recuperat două persoane decedate, care se aflau la o distanță de 4 km de la intrarea în mină. În total, în mină activau circa 50 de persoane. Persoanele decedate sunt originare dintr-o localitate vecină. În prezent, specialiștii vor acorda asistență psihologică rudelor acestora”, a remarcat Grabovschi.

Trei muncitori au decedat în urma prăbușirii tavanului unei mine de extragere a calcarului din satul Pașcani, raionul Criuleni. În urma accidentului, Prim-ministrul Pavel Filip a dispus efectuarea imediată de controale la toate minele din ţară, să fie verificate condițiile de siguranță în care activează și în cazul în care sunt depistate nereguli să se intervină imediat pentru stoparea activității lor.