Select your Top Menu from wp menus

Procuratura Anticorupție a cerut mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc

Procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a oferit detalii despre urmărirea penală pornită pe numele fostului lider democrat Vlad Plahotniuc şi învinuirile ce i se aduc. Procuratura spune că Vlad Plahotniuc este vizat în două cauze penale, care au fost comasate, întrucât au la bază acelaşi articol din Codul Penal – art 243, alineatul 3, litera b, spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Prima cauză penală se referă la acţiuni din 2013-2015, când Vlad Plahotniuc a creat o schemă, în care a implicat un şir de agenţi economici rezidenţi şi nerezidenţi, inclusiv din zone off-shore, prin care au circulat bani în proporţii deosebit de mari, care, erau, cu bună ştiinţă ilegali, provenind din creditele neperformante acordate de Banca de Economicii, Unibank şi Banca Socială.

În total ar fi vorba despre peste 18 milioane de dolari şi 3,5 milioane de euro. În această schemă erau implicate inclusiv companii precum Finpar Invest sau Nobil Air.

A doua cauză penală vizează acţiuni din 2013-2014, când societatea Turkman Limited a diferite plăţi, inclusiv împrumuturi, către  Finpar Invest, în valoare de 7,2 milioane de euro, către Nobil Air, în valoare de 381 de mii de euro, şi către o altă companie, care la rândul său a efectuat transferuri bancare către soţia lui Vlad Plahotniuc de peste 1,5 milioane de euro şi 1,1 milioane de dolari.

Temei pentru urmărirea penală  a servit inclusiv adresate autorităţilor elveţiene, spune Viorel Morari.

În această cauză a fost deja reţinută o persoană bănuită de complicitate, care a primit mandat de arest pentru 30 de zile, spune procurorul. Este vorba despre o persoană care gestiona una din firmele fictive prin care au trecut mijloace băneşti .

În privinţa altor  două persoane, inclusiv Vlad Plahotniuc, a fost trimisă ordonanţa de învinuire şi au fost dispuse investigaţii în vederea căutării şi arestarea preventivă a acestora.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/procuratura-anticoruptie-a-cerut-mandat-de-arestare-pe-numele-lui-vlad-plahotniuc/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19