Arcadie Barbăroşie, director al Institutului de Politici Publice, realizator al Barometrului de Opinie Publică, spune că procentul celor care ar vota pentru aderarea la UE a scăzut. „Dacă e să ne uităm care ar fi responsabilii, vrem nu vrem, ajungem iarăşi la guvernare. Încrederea în instituţiile statului a scăzut dramatic, iar instituţiile guvernării au ajuns pe ultimele locuri”, a declarat expertul în cadrul dezbaterii publice la tema: „Europenismul guvernării şi societăţii moldoveneşti: responsabilităţi, afinităţi şi deosebiri în diferite perioade ale guvernării pro-europene”, organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.
„Cetăţeanul este mult mai interesat ca modelul european să se realizeze aici, pe loc. Cetăţeanul vrea aici drumuri europene, vrea aici medicină şi educaţie ca în Europa. Vrea ca aici să i se respecte drepturile ca femeie gravidă, ca om cu dizabilităţi etc. El vrea ca justiţia să nu fie absolut impredictibilă, vrea ca drepturile fundamentale ale lui să fie asigurate, ca ţara să fie guvernată de voinţa sa, ca un partid votat să-şi respecte promisiunile”, a spus directorul IPP.
Arcadie Barbăroşie menţionează că atunci când încercăm să vedem de ce e atât de jos nivelul de încredere în instituţiile statului, este evident că în conceptul cetăţeanului performanţa acestora nu este îndreptată spre atingerea nevoilor lui. „Căderea nivelului de încredere reprezintă calitatea proastă a guvernării, faptul că nu se realizează reformele. Da, cetăţeanul vede integrarea europeană ca o posibilitate de îmbunătăţire a nivelului de viaţă. Dar îngrijorările cetăţenilor sunt foarte mari. Corupţia este şi în responsabilitatea cetăţenilor, dar elita politică are obligaţia să distrugă acest flagel. Elitele politice au reuşit până acum să mintă cetăţeanul. Cu părere de rău, am ajuns aici numai din cauza că guvernările de după 2009 nu au făcut altceva decât să fure. Nu poţi amăgi toată societatea pe o perioadă lungă de timp. În 1998, agrarienii au fost pedepsiţi foarte dur. Apoi au venit alţii şi la fel au fost pedepsiţi. În 2009 la fel au venit alţii, care la fel au fost pedepsiţi şi trimişi în opoziţie”, a menţionat expertul.
Potrivit lui Arcadie Barbăroşie, sondajele relevă că societatea nu este coaptă pentru un model european de dezvoltare. „Dacă 54% spun că e bine să ai un partid la putere, aceasta înseamnă lene de a gândi. Cu atât mai mare este responsabilitatea elitelor politice, acestea trebuie să tragă societatea. Zicea Bismark că poporul trebuie dus acolo unde trebuie, nu unde vrea el. Dar elita politică duce poporul acolo unde vrea ea, nu unde trebuie. Peste Prut, fără mare presiune de jos, s-a reuşit diminuarea toleranţei la corupţie. Să nu se creadă că cetăţeanul va tolera mult timp aşa situaţie. 36% din cetăţeni se declară gata să participe la proteste legale, iar 8% sunt gata chiar şi la cele ilegale. Circa 70% din cetăţeni nu sunt de acord să fie instaurată dictatura. Neîncrederea în calitatea guvernării demonstrează că cetăţeanul înţelege ce se întâmplă”, a accentuat directorul IPP.
Dezbaterea publică cu tema: „Europenismul guvernării şi societăţii moldoveneşti: responsabilităţi, afinităţi şi deosebiri în diferite perioade ale guvernării pro-europene” este ediţia a 54-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.