Mătreaţa este o afecţiune a scalpului extrem de des întâlnită, afirmă medicii. Potrivit statisticilor de specialitate, o treime din populaţia globului se confruntă cu această problemă dermatologică. Specialiştii spun că mătreaţa este caracterizată prin descuamarea excesivă a scalpului, iritaţie şi o puternică senzaţie de mâncărime.
Principala cauză a apariţiei aceastei probleme dermatologice este bacteria Malassezia, care trăieşte pe scalpul sănătos al majorităţii adulţilor şi care uneori se înmulţeşte necontrolat, cauzând iritaţii ce conduc la o reînnoire excesivă a celulelor. În timp ce se desprind de scalp, aceste celule se aglomerează sub formă de matreaţă, scrie gandul.info.
Apariţia acestei probleme este semnul unui scalp sensibil la factorii externi, care se reînnoieşte mai des decât necesar. Persoanele care fac des mătreaţă pot suferi însă de afecţiuni mai grave precum eczeme, psoriazisul sau dermatita seboreică.
Dermatologii spun că printre factorii care favorizează apariţia mătreţii se numără transpiraţia, secreţia ridicată de sebum de la nivelul scalpului, fluctuaţiile hormonale, stresul, radiaţiile UV, spălarul neregulat, dieta şi poluarea.
„Mătreaţa poate fi eliminată prin folosirea în mod regulat a unui şampon antimătreaţă, adoptarea unei diete echilibrate şi bogate în proteine, fier, vitamine, minerale, hidratare şi evitarea stresului zilnic.
Şampoanele antimătreaţă conţin substanţe active care distrug bacteria Malassezia şi sunt special concepute astfel încât să cureţe atât părul cât şi scalpul, să îndepărteze mătreaţa şi să reducă senzaţia de iritaţie”, a spus dr. Constantin Venerus Popa, medic primar dermatolog.
sursa: gandul.info
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…