Select your Top Menu from wp menus

Problema transnistreană, în noul Concept de politică externă a Rusiei

Federaţia Rusă va continua să joace un rol activ în soluționarea politică și diplomatică a conflictelor din ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) – se arată în Conceptul de politică externă a Rusiei, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova. În document se precizează că Rusia se va implica în identificarea unor soluții pentru conflictul transnistrean bazându-se pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova, în vederea “determinării unui statut special pentru Transnistria”.
De asemenea, Rusia şi-a propus drept sarcină prioritară formarea Uniunii Economice Eurasiatice, dezvoltarea cooperării bilaterale și multilaterale cu statele din CSI şi consolidarea Comunităţii pe baza aprofundării cooperării regionale dintre membrii săi, “care au o moștenire istorică comună”. În noul Concept de politică externă al Federaţiei Ruse se mai arată că Moscova va stabili relații de prietenie cu fiecare din statele CSI pe baza egalității, avantajului şi respectului reciproc, luând în considerare interesele fiecărei părți şi promovând intensificarea proceselor de integrare în CSI.
Amintim că în oraşul ucrainean Lviv a început, luni, o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean. La prima rundă din acest an, Chişinăul este reprezentat de vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, iar Tiraspolul, de aşa-numitul ministru de externe, Nina Ştanski.
Aceasta este prima rundă de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean, de când Ucraina a preluat Preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

sursa: infoprut.ro