Select your Top Menu from wp menus

Principesa Margareta, distinsă cu medalia Dimitrie Cantemir a Academiei de Ştiinţe a Moldovei

Principesa Moştenitoare Margareta a României a fost decorată, marţi, cu medalia Dimitrie Cantemir a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în timpul unei ceremonii în care principele Radu a susţinut şi un discurs despre destinele Republicii Moldova şi României, precum şi despre viitorul european al Republicii Moldova.

Distincţia i-a fost acordată Principesei Margareta în cadrul unei ceremonii festive la care au participat zeci de academicieni. Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei a precizat că medalia fost acordată ‘în semn de profundă recunoştinţă pentru susţinerea culturii româneşti şi colaborarea cu instituţiile de învăţământ din Republica Moldova’.

În cadrul unui discurs susţinut la Academie, Principele Radu a declarat că scopul familiei regale este să ajute Republica Moldova. ‘Într-o ţară răvăşită de chinuri identitare, cum e Republica Moldova, familia regală vine să unească, nu să dezbine’, a afirmat el.

‘Vom încerca de aici încolo, atât generaţia noastră, cât şi a şasea generaţie regală, să nu mai venim aici în vizită, să venim aici în mod regulat, acasă, din când în când, pentru a dura proiecte fie de natură instituţională, cum ar fi cele din domeniul sănătăţii, social, al culturii, cât şi cele care privesc sectorul privat, de natură economică, după puterile noastre’, a adăugat Principele Radu.

El i-a propus preşedintelui Academiei ca, în primul rând, să fie unite drumurile care leagă România de Republica Moldova. ‘Poate că pare o glumă, dar nu e. Vreau să vă propun două modalităţi de unire imediată – una ar fi să facem repede o autostradă de la Bucureşti la Chişinău şi a doua este să facem ca şinele de cale ferată să aibă aceeaşi distanţă între ele’ (ecartamentul din Republica Moldova este mai lat decât cel european, n.red), a mai spus reprezentantul familiei regale.

Principesa Margareta este în prima sa vizită în Republica Moldova. Cei doi reprezentanţi ai familiei regale efectuează în aceste zile o vizită în Republica Moldova, unde au mai multe întrevederi oficiale, inclusiv cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Nicolae Timofti, dar vor participa şi la câteva acţiuni sociale.

sursa: agerpres.ro