Select your Top Menu from wp menus

Primarul Ilan Șor face furori cu repatrierea “municipală”. Consilier: “[…]chestie cu tentă electorală” VIDEO

Zilele trecute, Consiliul Municipal (CM) Orhei a aprobat un Regulament de stimulare a “reîntoarcerii în municipiul Orhei” a concitadinilor de peste hotarele republicii. Noutatea a fost deja mediatizată intens la nivel republican, la unison cu un comunicat al Primăriei Orhei, în care se spune că ideea îi aparţine primarului Ilan Șor, care a şi dispus implementarea proiectului ce prevede o serie de facilităţi pentru orheienii care vor dori să revină din străinătate.

În materialele care promovează iniţiativa lui Ilan Șor nu  este indicată  sursa de acoperire a cheltuielilor necesare reîntoarcerii. În schimb, în Decizia prin care a fost aprobat Regulamentul se precizează că  banii  vor fi obţinuţi din veniturile proprii ale bugetului municipal. În același timp, Șor, care la solicitarea consilierilor din opoziţie și-a prezentat pe scurt proiectul în plenul CM, a anunțat  că finanțarea va veni din partea AO “Pentru Orhei”.

In baza  informaţiilor oferite de primar, consilierul Iurie Lupacescu a tras concluzia  că nici nu era cazul ca acest proiect să fie aprobat de CM şi a apreciat că “[…]e o chestie bună, dar  cu tentă electorală”.

Regulamentul aprobat de CM Orhei ar urma să fie pus în aplicare din anul viitor, 2018. Acesta prevede că doritorii de a se repatria  la Orhei vor primi după 3 luni, iar apoi după 1 an câte 5 mii de lei, vor beneficia de amnistie fiscală şi de alte facilităţi. Celor care vor întruni o serie de condiţii şi vor prezenta un şir de acte cerute de autorităţi, le mai sunt promise servicii care în prezent nici nu există. Printre acestea – farmacii sociale, asistență medicală, juridică şi psiihologică gratuite. În Regulament este scris că  acestea vor fi implementate, dar nu se precizează când anume.  

De notat  că proiectul “reîntoarcerii” a fost inclus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CM Orhei din 13 octombrie, unde s-a descoperit că înainte de aceasta documentul nici nu a fost văzut de către toţi consilierii, pentru că nu a trecut prin toate comisiile de specialitate.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/primarul-ilan-sor-face-furori-cu-repatrierea-municipala-consilier-chestie-cu-tenta-electorala-video/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19