Săptămâna aceasta, Orheiul şi-a mai adjudecat un titlu – de localitate cu cel mai mare număr de viceprimari. Chiar dacă nu a fost emis niciun comunicat de presă oficial, iar ştirea nu a fost mediatizată de mass-media națională, nu încape îndoială că, datorită celui de-al patrulea viceprimar, Primăria condusă de Ilan Șor (Shor) a devenit lider în republică.
Constatarea poate fi făcută după accesarea paginilor web ale administraţiilor localităţilor care sunt comparabile cu Orheiul, mai ales, după numărul de locuitori.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, municipiile Cahul, Ungheni şi Soroca au 39.500, 38.300 şi, respectiv, 37.600 de locuitori, iar la Orhei locuiesc 33.900 de oameni. Deşi au o populaţie mai mare cu circa 4.000 până la 6.000 de locuitori, niciunul dintre oraşele menţionate nu are decât trei viceprimari. Mai mult, pe pagina web a Primăriei Cahul există informaţie despre un singur viceprimar, iar pe cea a Primăriei Ungheni – despre doi viceprimari, deşi organigrama instituţiei prevede trei unităţi.
Astfel, Primăria Orhei a stabilit un record şi după numărul viceprimarilor care revin la cap de locuitor. La Orhei, raportul este de un viceprimar la aproape 8.500 de cetățeni, pe când la Ungheni, de exemplu, un viceprimar revine la peste 16.000 de cetățeni.
În cazul comparaţiei cu municipiul Bălţi, unde locuiesc peste 150.000 de mii de oameni, care sunt conduşi de doar doi viceprimari, raportul este şi mai izbitor – 1:75.000. Facem abstractie de situația specială a municipiului Chişinău, unde, de asemenea, activează numai doi viceprimari şi unde, din cauza nevalidării mandatului, cei 820.500 de cetățeni nu au primar.
La Orhei, cea de-a patra unitate de viceprimar a fost instituită la sfârşitul săptămânii şi a zilei de lucru de vineri, 29 iunie. Tot atunci, fotoliul noului şef a fost atribuit specialistei pentru relaţii cu publicul din cadrul Primăriei Orhei, Diana Memeț. Aceste decizii au fost aprobate de către consilierii municipali, pe care primarul Ilan Șor i-a întrunit în regim extraordinar. Votul majorităţii a fost acordat în condiţiile în care chestiunile privind încă un viceprimar nu erau planificate pentru şedinţă şi au fost introduse pe ordinea de zi suplimentar.
De notat că nu doar a patra unitate de viceprimar este un lucru nemaiîntâlnit în republică, ci şi domeniul pentru care aceasta a fost instituită. Noul viceprimar se va ocupa de managementul aparatului Primăriei Orhei, iar în cele 6 luni care au mai rămas din anul curent, munca îi va fi răsplătită cu 40.300 de lei.
Vezi si: Peste 6.700 de lei pe lună pentru “managementul aparatului Primăriei”. Cât ne costă încă un viceprimar de Orhei și a cui este funcția
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…