Categories: ExterneȘtiri

Prima operatie realizata cu ajutorul Google Glass

O echipa de chirurgi de la Universitatea din Alabama a efectuat prima operatie folosind o tehnologie numita VIPAAR în colaborare cu Google Glass. Combinatia celor doua tehnologii ar putea fi un pas important pentru dezvoltarea telemedicinei.

VIPAAR, care vine de la prezenta virtuala interactiva în realitate augmentata, este o tehnologie care ofera în timp real conferinte video interactive.
Chirurgul ortoped Brent Ponce a realizat o interventie chirurgicala de înlocuire de umar pe 12 septembrie 2013 la UAB Highlands Hospital din Birmingham. Phani Dantuluri a putut vedea operatia si interactiona cu Ponce de la biroul sau din Atlanta.
Ponce a purtat Google Glass în timpul operatiei. Camera a transmis imaginea la Dantuluri. VIPAAR i-a permis sa vada pe monitorul sau ce facea Ponce in sala de operatie si a putut sa-si introduca mainile in campul chirurgical virtual. Ponce a vazut mâinile lui Danturuli ca o imagine fantomatica pe ecranul sau. Folosind VIPAAR un chirurg poate oferi colaborare si asistenta altui chirurg ca si cum ar sta unul langa altul.
“Este in timp real, viata reala, chiar acolo, spre deosebire de un apel prin Skype sau o video conferinta care permit dialogul, dar nu sunt cu adevarat interactive,” a spus Ponce.
“Paradigma de consultare prin telefon este “Fa ce poti si trimite pacientul la mine când este stabil”, în timp ce paradigma cu VIPAAR este “Du-ma la pacient”. Ponce spune ca VIPAAR permite medicului de la distanta sa sublinieze anatomia, sa ofere îndrumari sau chiar sa demonstreze pozitionarea corespunzatoare a instrumentelor. Ar putea fi utilizat si pentru predare sau pentru a ajuta chirurgii sa învete o noua procedura.
“Astazi nu va puteti imagina un telefon care sa nu faca fotografii sau sa inregistreze video. Nu îmi pot imagina, peste cinci ani, ca nu voi avea posibilitatea de a utiliza un telefon inteligent pentru a apela un expert care sa-mi rezolve problema. si acea persoana sa imi poata arata cum sa o rezolv, deoarece tehnologia avanseaza rapid,” adauga Ponce.

sursa: medlive.hotnews.ro

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

14 ore ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

17 ore ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o zi ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o zi ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

o zi ago