Categories: RegiuneSocialȘtiri

Prima ninsoare la Orhei de Sf. Nicolae. Tradiţia spune că vom avea iarnă grea FOTO

Aşa cum anunţa prognoza meteo primii fulgi de nea au venit de ziua Sfântului Nicolae pe stil nou. În această după-amiază Orheiul a fost acoperit de prima zăpadă, ninsoarea, una consistentă continuă şi acum.

Sfântul Nicolae, cel mai cunoscut sfânt al Bisericii Ortodoxe, este sărbătorit pe 6 decembrie de credincioşii de rit nou . În noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae, aduce daruri la copiii care au fost cuminţi şi o nuieluşă pentru cei care au fost neascultători

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae are atribuţii diferite de statutul său ierarhic: apare pe un cal alb, aducând cu el prima zăpadă a iernii, este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Drac, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace să se mărite, este stăpânul apelor şi salvează de la înec marinarii şi apără soldaţii în timpul războiului.

Obiceiurile de Sfântul Nicolae nu sunt foarte numeroase: se serbează pentru ajutor la boli şi mai ales lovituri, se fac praznice pentru morţii care au murit brusc, iar fetele fac rugăciuni pentru noroc în căsătorie.
Ziua de Sfântul Nicolae ne arată şi cum va fi vremea pe timpul iernii: “Când vine Sân-Nicoară cu calul alb, adică aduce neaua cu sine, atunci aduce şi iarna grea, care se înfrânge la Sânt-Ion”.

Moş Nicolae nu există doar la noi în ţară, ci şi la alte popoare din Europa, care au propriile tradiţii, mai mult sau mai puţin asemănătoare cu ale noastre.
În Germania, copiii îşi pregătesc în Ajun ghetuţele şi o scrisoare în care îşi spun dorinţele. În ghetuţe sunt lăsaţi câţiva morcovi sau câteva mere, pentru calul lui Moş Nicolae. Dacă cei mici nu au fost cuminţi, primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele zone ale Germaniei, copiii se costumează în Moş Nicolae şi colindă casele pentru a primi dulciuri.
În Franţa, copiii îl lasă Moşului lângă ghetuţe un pahar de vin şi morcovi şi zahăr pentru măgăruşul lui. Moş Nicolae vine călare pe un măgar, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), îmbrăcat în negru, care le lasă năzdrăvanilor o… nuieluşă.
În Olanda, Moş Nicolae vine cu vaporul pe mare, din Spania, şi îl are drept însoţitor pe Zwarte Piet (Pietru cel Negru). Dacă nu au fost cuminţi, copiii vor fi luaţi de ajutorul moşului în Spania.
În Italia, copiii aşează pe o farfurie scrisoarea cu dorinţe, iar în dimineaţa de 6 decembrie, în locul scrisorii găsesc dulciurile preferate. Tot de Moş Nicolae, italienii au o tradiţie denumită Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriţi), dedicată tinerelor care vor să se căsătorească. Ele primesc daruri, în amintirea Sfântului Nicolae care a ajutat cele trei fete sărace oferindu-le punguţe cu bani.
În Polonia, Moş Nicolae coboară din ceruri cu ajutorul unui înger şi colindă întreaga ţară pe jos sau într-o trăsură trasă de un cal alb. Cei mici primesc drept cadouri icoane, mere roşii, portocale şi prăjiturelele pierniki – făcute cu miere şi mirodenii.

RadioOrhei

Recent Posts

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

2 zile ago

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

3 zile ago

Nu contează războiul, Riviera Franceză încă iubește oligarhii

CÔTE D'AZUR, Franța — În anii trecuti, dacă voiai să vezi un oligarh rus, te…

3 zile ago

O fetiță de 2 ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în preajma Ciocîlteniului

Polițiștii din Orhei au fost sesizați în jurul orei 19:30 cu privire la un accident…

4 zile ago