Select your Top Menu from wp menus

Prezentarea de către PG a raportului privind devalizarea sistemului bancar se amână

Noua conducere a Procuraturii Generale și-a asumat angajamentul să clarifice ce este cu dosarul privind devalizarea sistemului bancar. Dosarul se află la Procuratura Anticorupție, iar noul șef interimar desemnat urmează să prezinte materialele într-un grup de lucru, care le va studia și ulterior va raporta autorităților statului. Despre aceasta a comunicat adjunctului procurorului general, Ruslan Popov, care urma astăzi, 11 decembrie, să prezinte la Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică raportul Procuraturii Generale privind investigarea devalizării sistemului bancar.

Ruslan Popov le-a spus deputaților că poate să prezinte concluzii pe o anumită anchetă doar după de va face cunoștință cu toate materialele, iar ca urmare Comisia a decis să acorde un termen de o lună pentru documentare, transmite IPN.

„Până ieri, șeful Procuraturii Anticorupție suspendat din funcție, Viorel Morari, a opus o rezistență acestui proces și practic, dacă e să recunoaștem, până la zi (până acum, n.r.) procurorii Procuraturii Generale nu au avut acces la acest dosar. Respectiv, nu putem să ne asumăm răspunderea pentru toate informațiile care au fost prezentate până acum”, a declarat Ruslan Popov.

Procuratura Generală a pus ca sarcină primordială să fie stabilit cum a derulat investigarea, câte dosare au fost pornite și câte au fost diferite justiției, pe care subiecți, precum și care este valoarea prejudiciului. Potrivit lui Ruslan Popov, Viorel Morari a acceptat delegarea și transmiterea tuturor împuternicirilor șefului PA interimar, Serghei Gavajuc.

Adjunctul procurorului general a mai spus că, până acum, a fost făcută o investigație haotică și nu a existat un plan bine determinat cu stabilirea perspectivelor pentru toți membrii grupului de urmărire implicați. Nu este clară care e direcția de activitate a grupului de urmărire și care sunt perspectivele pe termen scurt, mediu și lung. Totodată, nu este clar, din notele informative prezentate, care sunt rezultatele reale ale investigațiilor privind alocarea garanțiilor acordate în noiembrie 2014 și martie 2015.

Deputații din fracțiunile Blocului ACUM s-au declarat absolut dezamăgiți de informațiile prezentate, menționând că se asemănă cu justificări și scuze. Potrivit lor, noul procuror general, care se află în funcție de două săptămâni, urma să ceară chiar din primele zile materialele pe acest dosar și să înceapă investigarea.

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a decis ca raportul Procuraturii Generale privind investigarea devalizării sistemului bancar să fie prezentat în termen de o lună.


Contactat de ZdG, Viorel Morari a comunicat că tot aceste informaţii care se conţin în raportul care urma să fie prezentat în Parlament au fost prezentate de Stoianoglo la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, iar atunci PG nu a pus la îndoială informaţiile oferite de PA.

Pentru mine este stranie această informaţie, deoarece Procurorul General a prezentat Consiliului Suprem de Securitate notele privind investigarea devalizării sistemului bancar, care au fost prezentate de PA. Obiecţii nu au apărut. De asemena, PA a făcut public o parte din raportul expediat Parlamentului privind rezultatele investigării”, a comunicat Morari.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/prezentarea-de-catre-pg-a-raportului-privind-devalizarea-sistemului-bancar-se-amana/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19