O susținere tacită din partea autorităților de la Tiraspol pare să fie unul dintre motivele prezenței masive a alegătorilor din stânga Nistrului la vot în turul doi de scrutin, presupun experții Asociației Promo-LEX.
De asemenea, observatorii asociației au constatat că alegătorii din stânga Nistrului transportați gratuit cu autocarele erau simpatizanți ai lui Igor Dodon.
Asociația Promo-LEX a constatat că la 8 secții de vot, alegătorii din regiunea transnistreană au fost transportați organizat, cu implicarea a 47 de microbuze și autocare, fiind vorba despre simpatizanți ai lui Igor Dodon. Prezența masivă la vot a cetățenilor din regiunea transnistreană se datorează eforturilor depuse de către candidatul socialist, dar și unei deschideri tacite din partea administrației de la Tiraspol, este de părere șeful misiunii de monitorizare al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică.
„Faptul că ei au venit mai masiv la turul doi de scrutin, probabil se datorează acelor eforturi depuse de candidatul Igor Dodon, inclusiv prin difuzarea materialelor de publicitate și agitație electorală în anumite localități din regiunea transnistreană. Și nu în ultimul rând – deschiderii tacite a administrației din regiunea transnistreană pentru acest proces sau, poate, pe alocuri, și impunerii”, a constatat Pavel Postică.
Directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, relata duminică, 13 noiembrie, pentru Radio Chișinău, că la secția de vot din Varnița cei mai mulți alegători nu erau din localitate, dar – aduși din regiunea transnistreană. El a menționat că a discutat cu câteva persoane care au beneficiat de transportul gratuit, care au spus le-au fost date indicații să voteze cu unul dintre candidați.
„Într-un microbuz i-au întrebat pentru cine votează și cineva a spus că pentru Maia Sandu. S-a uitat și s-a răstit, pentru că de la bun început era clar pentru cine sunt date microbuzele. Și le-a spus la toți pentru Dodon să voteze”, a mărturisit Ion Iovcev.
În opinia analistului politic, Octavian Țâcu, implicarea electoratului transnistrean a avut scopul de a contrabalansa mobilizarea diasporei din țările europene.
„Cooptarea votului transnistrean a creat senzația unei implicări din exterior a unor segmente electorale care până acum nu și-au găsit utilitatea și care creează un precedent periculos”, a constatat Octavian Țâcu.
Președinta CEC, Alina Russu, a declarat pentru portalul Report.md că a cerut Inspectoratului General de Poliție să investigheze dacă persoanele din stânga Nistrului care au fost aduse în mod organizat la secțiile de votare, ar fi fost corupte sau influențate.
La scrutinele anterioare desfășurate în Republica Moldova, accesul cetățenilor din regiunea transnistreană era deseori restricționat de către forțele de ordine ale regimului de la Tiraspol.
În turul doi al alegerilor prezidențiale, din 13 noiembrie, au votat peste 16 mii de cetățeni din regiunea transnistreană, la cele 30 de secții deschise în dreapta Nistrului, pentru care CEC a suplimentat numărul buletinelor de vot cu 30 de mii de exemplare.