Select your Top Menu from wp menus

Previziuni sumbre cu privire la Pământ. „Ar trebui să fim conştienţi că nu va mai apuca secolul XXII”

Conditii climatice necunoscute vreodata de organismele vii se vor instala pe 12 pana la 40% din suprafata planetei, scrie jurnalul.ro .Schimbarile se vor produce atat de brusc, incat speciile (inclusiv oamenii) si ecosistemul nu se vor putea adapta. Acestea sunt previziunile a 22 de oameni de stiinta de la mari universitati, care avertizeaza ca degradarea pe care o provocam mediului inconjurator este pe cale sa atinga un prag de la care nu mai exista cale de intoarcere. Studiul a fost publicat de revista Nature si citat de Le Monde.

Problema este ca acum planeta este pe cale sa se schimbe inca si mai repede”, spune Arne Moers, profesor de biodiversitate la Universitatea Simon Fraser din Vancouver. „Urmatoarea schimbare climatica ar putea fi extrem de distructiva pentru planeta. Odata depasit pragul critic, nu va mai fi posibil sa ne intoarcem”.

Conform studiului, acest prag critic corespunde utilizarii a 50% din resursele terestre si suntem foarte aproape de el. In prezent, 43% din ecosisteme sunt deja folosite pentru a satisface necesitatile omenirii.
„Avand in vedere aceste elemente, se poate afirma ca o basculare este foarte posibila in cursul secolului urmator”, este de parere Anthony Barnosky, paleobiologist la Berkeley. El spune ca raman cateva incertitudini cum ar fi – daca schimbarea planetara este inevitabila si, daca este, in cat timp se va produce.

Vorbind despre acest studiu, un biologist de la Universitatea Michigan, Brad Cardinal, a spus pentru revista americana Wired: „Ar trebui sa ne ferim de interpretarile care se fac in diverse media, conform carora s-ar putea ca Terra sa nu mai apuce secolul XXII. Planeta nu va disparea inainte de 4 miliarde de ani si ea va ramane locuita mult timp. Dar degradarile in curs ne vor afecta conditiile de viata”.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/previziuni-sumbre-cu-privire-la-pamant-ar-trebui-sa-fim-constienti-ca-nu-va-mai-apuca-secolul-xxii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19