Select your Top Menu from wp menus

Prevederile privind excluderea și plafonarea taxelor locale, declarate neconstituționale

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CC) a declarat drept neconstituționale unele prevederi ce se referă la excluderea și plafonarea taxelor locale. Decizia a fost luată astăzi, după ce a fost exaaminată sesizarea nr. 220a din 26 decembrie, 2020, depusă de ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Dinu Plîngău. 

Sesizarea s-a referit la modificările aduse de majoritatea parlamentară PSRM-Șor la finele anului 2020 la Legea nr. 257 privind excluderea și plafonarea taxelor locale. În ședință, Dinu Plîngău a argumentat că această modificare ar diminua considerabil independența financiară a autorităților locale. În plus, modificarea la lege nu fusese consultată cu reprezentanții autorităților locale și încalcă prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, în vigoare pentru Moldova din 1998, Hotărârea Curții Constituționale nr.2/2014 privind taxele locale și art.  8, 109 și 132 din Constituția Republicii Moldova.

Amintim că și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a pledat în favoarea declarării modificărilor la legea nr. 257 ca fiind neconstituționale.

sursa: radiochisinau.md