Preţul unui kilogram de struguri de soiuri tehnice (folosit pentru fabricarea vinului) ar putea scădea în jumătate. Kommersant scrie cu referire la surse anonime din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare că instituţia se teme de reducerea preţului de la 4 la 2 per kilogram în acest an
În prezent MAIA este în tratative cu România privind exportul de struguri din soiurile tehnice peste Prut, ceea ce ar putea diminua scăderea preţurilor la acestea pe piaţa internă . Riscul scăderii preţului este cauzat de embargoul Rusiei, vinificatorii moldoveni dispunând încă de anul trecut de un volum mare de producţie nerealizată .
Se presupunea că efectele embargoului vor fi depăşite cu ajutorul UE , care la începutul anului a deschis piaţa sa pentru alcoolul moldovenesc. Însă de la începutul anului exporturile în UE din contra au scăzut de a 4,6 la 4,2 mln de dolari. Totodată au scăzut vânzările pe pieţele tradiţionale pentru Moldova din Polonia , România şi Cehia .
Vinificatorii explică această tendinţă prin greutăţilie afirmării pe pieţele dun UE. În acest an europenii nu vor să cumpere vinul moldvenesc nici pe bănuţi. Ei sunt gata să ofere 0,20 eurocenţi/litru pe când sinecostul este de 0,30-0,35 de eurocenţi pentru un litru, materia primă fiind în consecinţă procurată de europeni în Spania . Acolo procentele pentru creditele agricultorilor sunt mult mai mici ca în Moldova şi statul oferă subvenţii consistente.
Totuşi o parte din vinificatori a găsit o ieşire din situaţie. Vinurile moldoveneşti în pofida embargoului nimeresc piaţa rusească prin Belarus. Până a începe să se destabilizeze situaţia în Ucraina, aceeaşi schemă funcţiona şi în această ţară. Vinificatorii moldoveni exportau vinul în Ucraina şi acolo îl îmbuteliau.
sursa: National.MD