Categories: EconomicSocialȘtiri

Preţul la pâine ar fi putut fi majorat în urma unei înţelegere de cartel

Consiliul Concurenţei suspectează o înţelegere de cartel care a dus la scumpirea pâinii de către unii producători, printre care şi cea mai mare fabrică de pâine – Combinatul „Franzeluţa”. Consiliul s-a întrunit astăzi, 4 aprilie, cu reprezentanţii Asociaţiei Brutarilor şi Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit pentru a discuta pe marginea acestui subiect, transmite IPN.

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare, decizia de a majora în medie cu 15% preţul pâinii este „ilegală şi anti-concurenţială”. „Avem semne că a fost o înţelegere de cartel, cu atât mai mult că avem şi întreprinderi care au participat la înţelegeri, dar care nu sunt membri ai acestor două asociaţii. Din informaţiile pe care le deţinem, majoritatea agenţilor economici nu au majorat preţul la pâine. Cei care au făcut-o însă nu ne-au prezentat argumente în acest sens”, a declarat Viorica Cărare.

Dacă se va demonstra că a avut loc o înţelegere de cartel, acei agenţi economici care sunt parte la această înţelegere vor fi sancţionaţi. Amenda poate fi de la 2% până la 4% din cifra de afaceri pentru anul precedent.

Preşedintele Consiliului Concurenţei nu a dat un răspuns clar dacă preţul la pâine va fi sau nu micşorat. „Urmează să vedem care vor fi consecinţele şi care va fi comportamentul individual al agenţilor economici”, a declarat Cărare. Fiecare are dreptul să facă disocierea activă, să restabilească situaţia anterioară şi toate acestea vor influenţa decizia Consiliului.

Producători care au participat la şedinţă susţin însă că nu a existat o înţelegere de cartel, susţinând că fiecare întreprindere are preţuri individuale şi activează pe segmente diferite. „Această majorare a fost justificată. Fiecare îşi calculează preţurile în funcţie de cheltuielile de producere. Nu a fost niciun fel de înţelegere de cartel, noi astăzi pentru prima dată ne-am văzut unii pe alţii”, a declarat reprezentantul unei întreprinderi private, Gheorghe Gârneţ.

„Nu a fost nicio înţelegere şi nici nu putea fi. Fiecare producător are dreptul să stabilească preţul individual. Acum, aproximativ 30% dintre producători au majorat preţul la unele produse, dar preţul pentru un kilogram de grâu scade, aşa că este posibil să menţinem acelaşi tarif”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit, Veaceslav Guţulachi.

Potrivit datelor Consiliului Concurenţei, din circa 20 de producători doar 3 au operat majorări de preţ. Din 15 august, aceştia au scumpit pâine în medie cu 15%.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago