Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, monitorizează îndeaproape evoluţiile politice din Parlament şi din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană şi cunoaşte din prima sursă detaliile conflictului existent între componentele Alianţei, de la liderii AIE, cu care a purtat discuţii separate în ultimele zile anunţă Serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale.
În general, şeful statului este de părere că asemenea dispute politice şi confruntări de idei sînt fireşti într-o societate democratică. Important este ca interesele politice ale partidelor să fie cît mai aproape de interesele naţionale ale ţării. Iar ideea naţională a Republicii Moldova, definită ca atare de cetăţeni, la ultimele două scrutine parlamentare, precum şi de partidele care fac parte din Alianţa de guvernare, este integrarea europeană.
Preşedintele îşi exprimă încrederea că şi de această dată, ca şi anul trecut, cînd s-a reuşit să se pună capăt unei crize politice prelungite, raţiunea politică va prevala şi se vor găsi soluţii democratice pentru depăşirea unei situaţii de conflict.
Şeful statului se adresează deopotrivă şi partidelor din opoziţie, cărora le respectă dreptul de a critica şi a pune la îndoială acţiunile guvernării, şi care, în opinia preşedintelui, pot contribui din plin, prin instrumentele democratice pe care le au la dispoziţie, la fortificarea instituţiilor statului, reformarea justiţiei, protejarea drepturilor omului, îmbunătăţirea climatului de afaceri etc., acţiuni care, în final, ar duce la ridicarea nivelului de trai al cetăţenilor.
Preşedintele subliniază, aşadar, importanţa coparticipării la procesul de democratizare a societăţii a tuturor forţelor politice, indiferent de doctrinele şi viziunile lor politice, precum şi a societăţii civile şi a tuturor cetăţenilor.
Confruntările politice nu trebuie să reprezinte un impediment în calea propăşirii ţării şi atingerii obiectivelor strategice, consideră preşedintele. Obstacolele care intervin la răstimpuri trebuie depăşite, aşa încît ritmul de dezvoltare al Republicii Moldova să continue şi să fie intensificat.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…