Select your Top Menu from wp menus

Președintele se bucură de încrederea a jumătate din respondenții unui sondaj

Puțin peste jumătate din respondenții unui sondaj susțin că cea mai mare încredere o au în președintele Igor Dodon. Acesta este urmat de lidera PAS, Maia Sandu, pentru care s-au pronunțat 19,7% din respondenți, întrebarea fiind formulată deschis. Următorul liderul politic, care se bucură de încredere este președintele PPPDA, Andrei Năstase, cu 5,3%. Alți politicieni, printre care Pavel Filip, Renato Usatîi, Vlad Plahotniuc etc. au acumulat sub 5%. Datele se conțin în Studiul sociologic „Vox Populi, aprilie 2017”, efectuat de către Asociația Sociologilor și Demografilor, transmite IPN.

Sondajul arată că în cazul în care alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, 54% din intervievați cu siguranță s-ar prezenta la urnele de vot. 29% au spus că probabil se vor prezenta, 7% au declarat că nu se vor prezenta, 4% sunt siguri că nu vor merge la scrutin, iar 6% din ce chestionați au spus că nu au decis încă.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 22% sau fiecare a cincea persoană intervievată nu știe cu cine să voteze, iar alte 6% nu vor participa la vot. Prin urmare fiecare al patrulea cetățean nu va fi în stare să facă o alegere întemeiată. Pentru PSRM sunt gata să voteze 37,4% dintre respondenți, pentru PAS – 13,3%, pentru PDM – 6,8%, pentru PPPDA – 4,4%. Pentru alte partide sau candidați independenți s-au pronunțat mai puțin de 4%.

Totodată, circa o jumătate din respondenți – 45% consideră necesară desfășurarea unui referendum pentru anularea legii privind convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență ale BNM neachitate de către cele trei bănci lichidate. 17% din intervievați au o părere opusă, iar un grup mai mare de cetățeni – 37% nu s-au putut pronunța pe marginea problemei date.

Studiul denotă că în cadrul unui eventual referendum cu privire la direcția de dezvoltare a Republicii Moldova, 35% dintre intervievați ar vota pentru Uniunea Europeană, iar 42% – pentru Uniunea Economică Eurasiatică. 23 dintre persoanele intervievate n-au fost în stare să se exprime limpede pentru ce ar opta.

Sondajul a fost efectuat în perioada 22 martie-5 aprilie pe un eșantion de 1189 de respondenți din 77 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană. Marja de eroare este de 3%.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/presedintele-se-bucura-de-increderea-a-jumatate-din-respondentii-unui-sondaj/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19