Select your Top Menu from wp menus

Președintele R. Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de majoritatea parlamentară pentru funcția de premier

Curtea Constituțională a anunțat că marja discreționară a președintelui Republicii Moldova la desemnarea primului ministru este limitată, transmite MOLDPRES.

Curtea Constituțională /CC/ a pronunțat astăzi hotărârea pentru interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție. Astfel, CC a hotărât că „în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim ministru”.

De asemenea, în cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este obligat, ca după consultări cu fracțiunile parlamentare, să desemneze un candidat la funcția de prim ministru, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.

În același timp, „în cazul în care președintele refuză să desemneze candidatul la funcția de prim ministru înaintat de majoritatea parlamentară absolută, formalizată, această situație trebuie soluționată în prisma punctului 89 din Constituția Republicii Moldova care prevede suspendarea din funcție și demiterea președintelui Republicii Moldova”, se arată în hotărârea Curții Constituționale.

Sesizarea referitoare la interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție a fost depusă pe 16 iunie 2020 de către deputatul Igor Munteanu.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/presedintele-r-moldova-este-obligat-sa-desemneze-candidatul-inaintat-de-majoritatea-parlamentara-pentru-functia-de-premier/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19