Select your Top Menu from wp menus

Președintele Nicolae Timofti a promulgat mai multe legi cu privire la integritate

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat astăzi decrete pentru promulgarea Legii Nr. 132 din 17 iulie 2016, cu privire la Autoritatea Națională de Integritate,  a Legii Nr. 133 din 17 iulie 2016, privind declararea averii și intereselor personale și a Legii Nr. 134 din 17 iulie 2016 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, care fac parte din pachetul de legi cu privire la integritate.

Noile prevederi, care vor intra în vigoare la 1 august, presupun reformarea Comisiei Naţionale de Integritate, prin crearea Autorității Naţionale de Integritate, dar și modificarea sistemului de declarare a averilor şi intereselor de către persoanele care deţin funcţii publice şi de demnitate publică.

În cadrul noii structuri, va apărea o nouă funcție – cea de inspector de integritate care va putea să ceară confiscarea averilor a căror provenienţă nu poate fi justificată în mod legal. Acești inspectori vor avea independență funcțională, vor putea constata abaterile în declarațiile de avere ale demnitarilor și vor avea dreptul să aplice sancțiuni. În total, instituția reformată va avea 30 de inspectori care vor avea acces gratuit la toate sistemele informaţionale ce conţin date despre proprietăţile şi interesele subiecţilor.

Totodată, potrivit proiectului, cercul subiecţilor obligaţi să-şi declare averile va fi extins. Astfel, şi membrii de familie ai demnitarilor și funcționarilor,  până la gradul patru de rudenie, ar putea fi obligaţi să-şi declare proprietăţile. Totodată, se vor declara și alte tipuri de averi, cum ar fi obiectele de artă sau acțiunile deținute în societăți comerciale aflate peste hotare. Conform noilor reglementări, demnitarii care nu își vor declara toate veniturile vor fi demişi și nu vor mai putea ocupa o funcție publică pentru o perioadă de trei ani.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/presedintele-nicolae-timofti-a-promulgat-mai-multe-legi-cu-privire-la-integritate/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19