Banca Naţională a tipărit bani pentru a astupa gaura de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Potrivit publicaţiei Avvenire dacă pentru cele mai bogate ţări europene a fost dificil de a găsi peste 200 de miliarde de euro pentru a preveni prăbuşirea sistemului de creditare atunci pentru Moldova care are un PIB de 8 miliare, adică un pic mai mult decât regiunea italiană Molise a fost imposibil. Din lipsă de bani Banca Naţională a trebuit să le tipărească ceea ce a dus la creşterea inflaţiei. Dacă la sfârşitul anului trecut indicele preţurilor de consum a crescut cu 4,7% atunci în doar o jumătate din anul curen acesta aproape s-a dublat, ajungând la 8,6%, iar conform prognozelor BNM anul viitor inflaţia va depăşi 11%.
Disperată să controleze situaţia Banca Centrală de la Chişinău a înăsprit politica monetară. Astfel în timp ce marile economii au au adus la zero costurile de creditare , în Republica Moldova rata de bază a rezervelor a crescut de la 3,5% în luna decembrie 2014 la 17,5% în prezent.
Publicaţia Avvenire mai scrie despre faptul că nu se vede nici umbra miliardelor de lei dispăruţi, amintind că raportul agenţiei americane Kroll îl indica pe Ilan Shor drept unul din autorii schemei.
continuarea pe National.MD
Numărul alegătorilor din raionul Orhei în continuare îl depășește pe cel al populației cu reședința…
O consilieră aleasă pe lisa PAS în consiliul comuncal Ciocîlteni, a renunțat la mandatul său.Comisia…
Transportatorii auto anunță că nu renunță la protestele din centrul Chișinăului, programate pentru data de…
Pe zi ce trece incendiile de vegetație și gunoiște se înmulțesc, astfel pompierii din Orhei,…
Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele…
Judecătoria Orhei a publicat zilele trecute o încheiere pe marginea cererii prin care Mitropolia Moldovei…