Select your Top Menu from wp menus

Presa internationala: Fiecare zi aduce in Romania un nou teatru politic

The Economist: Este situatia din Romania mai grava decat cea din Ungaria? „Oficialii de la Bruxelles nu inteleg de ce Guvernul Ponta ignora atat de evident legislatia in vigoare si continua cu incercarea de a trece institutiile – in special justitia – sub controlul partidului”, se arata intr-un articol publicat pe unul dintre blogurile afiliate The Economist, intitulat „Este situatia din Romania mai grava decat cea din Ungaria?”. Autorul precizeaza ca, in contextul evenimentelor din Romania, unii parlamentari germani au adus in discutie posibilitatea suspendarii dreptului de vot al Romaniei in UE, „optiune nucleara” folosita pentru Austria la finalul anilor 1990 si luata in considerare in 2011, pentru Ungaria. Potrivit declaratiei unui oficial european, citat de articol, situatia este mai grava in Romania pentru ca in acest caz „nu schimba Constitutia. O incalca”.

AFP: Justitia a intrat in ochiul ciclonului crizei politice care zguduie Romania. Justitia romana, care a pus recent in discutie imunitatea celor puternici, a intrat acum in ochiul ciclonului crizei politice care zguduie Romania, apreciaza expertii interogati de AFP. Presedintele suspendat Traian Basescu a acuzat majoritatea de centru-stanga ca are drept scop final, dincolo de distrugerea sa, punerea sub control a justitiei. La randul sau, coalitia social-liberala (USL) ajunsa la putere in mai ii reproseaza lui Basescu interventiile in justitie. „In toata Europa, justitia joaca un rol din ce in ce mai politic, in special din cauza crizei sistemului democratic”, explica Jean-Michel De Waele, specialist in problemele Europei de Est la Universitatea libera din Bruxelles. „In tarile post-comuniste precum Romania, aceasta tendinta este cu atat mai puternica cu cat elitele politice sunt putin legitime, este deci nevoie de o mediere, de cineva care sa spuna ce este drept si ce nu”, adauga el, notand ca oamenii politici tind sa instrumentalizeze justitia.

Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea fata de situatia din Romania dupa ce guvernul l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu, iar Curtea Constitutionala a sustinut decizia. „Putem spune ca suntem ingrijorati de viteza si consecintele deciziilor luate in ultimele saptamani in Romania”, a anuntat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen. Executivul Uniunii Europene a cerut ca Romania sa respecte statul de drept si independenta justitiei. Premierul Victor Ponta se va deplasa la Bruxelles in aceasta saptamana pentru discutii cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, scrie Reuters.
sursa:hotnews.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/presa-internationalafiecare-zi-aduce-in-romania-un-nou-teatru-politic/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19