„Persiflarea recomandărilor Uniunii Europene – cazul Republicii Moldova”, astfel și-a intitulat comentariul expertul la Centrul Român de Politici Europene Alexandru Damian, publicat pe portalul românesc Contributors.ro. Iată cum interpretează autorul cele mai recente evoluții de la Chișinău: „Liderii politici din Republica Moldova s-au înscris astăzi în hora din ce în ce mai mare a celor care persiflă și se amuză pe sub mustață de recomandările Uniunii Europene, pe lângă statele membre din așa numitul grup Visegrad.” Damian opinează că „noul sistem favorizează partidele mari și cu resurse arhi-suficiente, în speță democrații și socialiștii”. Comentatorul consideră că guvernarea de la Chișinău, citez, dă astăzi o palmă unei Uniuni Europene care nu își folosește aproape deloc mecanismele de presiune asupra Moldovei, continuând o politică a „ochilor închiși” într-o țară care este mai degrabă pe sferă „statelor capturate” decât pe o traiectorie europeană.
Plahotniuc a predat Moldova Moscovei, scrie jurnalistul Cristian Cobuz într-un comentariu pentru publicația Cotidianul din România. Citez: „În ciuda opoziției Uniunii Europene, contrar raportului Comisiei de la Veneția și cu tacita îngăduință de la București, oligarhul Vladimir Plahotniuc a trecut în lectură finală legea votului uninominal mixt.” Cobuz scrie că după o campanie extrem de costisitoare căreia i-au căzut victime inclusiv specialiștii de la București, în care Plahotniuc a încercat să ne convingă că acest sistem electoral este folositor Moldovei, liderul Partidului Democrat a reușit să schimbe legea electorală. „În anul 2018, când România va sărbători centenarul Marii Uniri, la Chișinău se va alege un parlament favorabil Moscovei”, conchide autorul.
Prin votul de astăzi din Parlamentul Republicii Moldova, cei 74 de pioni parlamentari au sacrificat viitorul cetățenilor Republicii Moldova, scrie europarlamentarul român Siegfried Mureșan pe o rețea de socializare. Votând schimbarea sistemului electoral fără să respecte pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția, autoritățile de la Chișinău au pierdut în mod ireversibil încrederea partenerilor internaționali, conchide politicianul. „Finanțarea de 100 de milioane de euro de la nivel european este în pericol”, a opinat europarlamentarul. Mureșan consideră că marile companii care caută să-și investească banii vor ocoli țara. Citez: „Decizia luată astăzi va aduce în Republica Moldova mai mult șomaj, mai multă sărăcie, salarii mai mici, pensii în pericol”.
mai multe pe europalibera.org
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…