Categories: PoliticȘtiri

Presa continuă să reflecte părtinitor campania electorală, raport

Majoritatea instituţiilor de presă continuă să reflecte mai mult sau mai puţin părtinitor campania electorală, politica editorială fiind influenţată de preferinţele editorilor şi ale patronilor. Potrivit celui de-al treilea raport de monitorizarea pre-electorală a presei, realizat de Asociaţia Presei Independente (API), Asociaţia Presei Electronice (APEL) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), situaţia privind echilibrul surselor şi părtinirea faţă de concurenţii electorali în perioada 1-8 noiembrie a rămas în linii mari neschimbată comparativ cu săptămânile precedente. Raportul a fost prezentat astăzi, 13 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

La capitolul televiziuni, directorul APEL, Vasile State, a menţionat că „Patru televiziuni au asigurat un echilibru relativ în mediatizarea concurenţilor electorali. Este vorba de Moldova 1, ProTV, TV7 şi N4, cu precizarea că Moldova 1 şi ProTV au asigurat şi o diversitate mai mare a prezenţei concurenţilor electorali”, a spus Vasile State. În ştiri, Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3 au favorizat masiv PDM, atât din punct de vedere al contextului în care apar reprezentanţii formaţiunii, cât şi a frecvenţei apariţiilor lor.

În ziare, directorul API, Petru Macovei, a remarcat lipsa materialelor de educaţie electorală. Majoritatea ştirilor conflictuale au fost prezentate cu o singură sursă şi doar jumătate din materialele relevante din punct de vedere electoral au fost nepărtinitoare. Cea mai gravă situaţie a fost observată la Nezavisemaia Moldova, cu o proporţie de aproape patru materiale părtinitoare la unul imparţial, şi la Moldova Suverană, cu o proporţie de 2,5:1. Ziarele care au prezentat în context preponderent neutru toţi concurenţii electorali sunt Jurnal de Chişinău, Komsomolskaia Pravda v Moldove şi Vesti Gagauzii.

În ceea ce priveşte presa online, directorul CJI, Nadine Gogu, a declarat că portalurile de ştiri au reflectat activ campania electorală, însă majoritatea au probleme de echilibru: în 73% din ştirile conflictuale e prezentă o singură sursă.

Posturile de radio au fost cele mai echidistante dintre instituţiile media monitorizate. Totuşi, s-a observat o favorizare a PDM de către Radio Plai şi a PLDM de către Vocea Basarabiei.

RadioOrhei

Recent Posts

Polițiștii îndeamnă cetățenii să-și securizeze locuințele în perioada estivală

Polițiștii îndeamnă cetățenii să-și securizeze locuințele, în contextul în care pe parcursul verii majoritatea oamenilor…

9 ore ago

Reuters: Putin respinge cerințele lui Trump și să pregătește să ocupe și alte teritorii în Ucraina

Amenințarea lui Donald Trump de a impune tarife de 100% țărilor care cumpără petrol rusesc…

9 ore ago

Ministerul Apărării dezminte un fals informațional despre „militari moldoveni decedați” în Ucraina

Ministerul Apărării dezminte informațiile false apărute pe canalele de Telegram și TikTok, afiliate unor grupări…

o zi ago

Comunicat DSE Orhei: pompierii au intervenit la lichidarea mai multor incendii

În perioada 07-14 iulie 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…

o zi ago

În ultimul an prețurile medii de consum au crescut cu peste 8,2%

Prețurile medii de consum în luna iunie 2025 comparativ cu luna iunie 2024 (în ultimele 12 luni) au crescut…

4 zile ago