Select your Top Menu from wp menus

Premiul „Opera Omnia” pentru Paul Goma, scriitor român, născut în satul Mana, Orhei

Scriitorului român, născut în Basarabia,  Paul Goma, i-a fost acordată de către Uniunea Scriitorilor din Moldova, cea mai înaltă distincţie a instituţiei – Opera Omnia. Premiul i-a fost oferit scriitorului în semn de recunoaştere a valorii operei sale, dar şi a poziţiei sale civice manifestate în România comunistă, informează TVR Moldova

Paul Goma este unul dintre cei mai importanţi scriitori români şi europeni care nu şi-a uitat originile, dedicând mai multe din volumele sale satului natal şi Basarabiei, potrivit lui Arcadie Suceveanu, preşedintele instituţiei.
 
Născut într-o familie de învăţători, la 2 octombrie 1935,  în satul Mana, judeţul Orhei, după ocuparea Basarabiei de către ruşi, Paul Goma împreună cu familia s-a refugiat în România. În 1956, este arestat pentru „tentativă de organizare de manifestaţie ostilă”, fiind condamnat la doi ani de închisoare. În 1977, după ce Radio Europa Liberă a difuzat un text de-al său, prin care cerea Guvernului României să respecte drepturile omului, Goma a început să fie urmărit, fiind apoi arestat şi bătut de Securitate.
 
La 20 noiembrie 1977, lui, soţiei şi copilului le-a fost retrasă cetăţenia română, fiind expulzaţi în Franţa, unde au cerut azil politic şi de unde Goma şi-a continuat lupta împotriva regimului comunist, refuzând în 1980 cetăţenia franceză.
 
După decembrie 1989, cărţile lui Paul Goma au început să fie publicate şi în România. Goma a scris peste 40 de volume (romane, mărturii, dialoguri, articole şi un jurnal) în limba română, traduse apoi în franceză, germană, olandeză, suedeză şi italiană.
 
În vârstă de 82 de ani, Paul Goma, un „Soljeniţîn român”, cum a fost numit de scriitorul Eugen Ionescu, este membru de onoare a Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar anul acesta a fost propus la Premiul Naţional de Stat. 

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/premiul-opera-omnia-pentru-paul-goma-scriitor-roman-nascut-in-satul-mana-orhei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19