Prim-ministrul Valeriu Streleţ a apreciat astăzi decizia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, de a demisiona drept una „destul de responsabilă, o decizie pe care am putea s-o calificăm chiar curajoasă”. „Prin această decizie îşi asumă responsabilitatea pentru situaţia din sectorul bancar, care vizează nu doar aceste trei bănci care au fost fraudate şi sînt în proces de lichidare, dar şi din întregul sistem bancar”, a spus premierul în cadrul unui briefing, informează MOLDPRES.
Această decizie nu produce efecte, deoarece a fost doar prezentată cererea. Potrivit legislaţiei în vigoare, trebuie să fie respectat un anumit termen, de aceea toată responsabilitatea pentru funcţionarea în continuare a sectorului bancar, de supraveghere a acestuia, rămîne mai departe în seama guvernatorului şi echipei sale, a mai menţionat prim-ministrul.
Potrivit acestuia, momentul în care a fost depusă cererea de demisie ridică anumite semne de întrebare, deoarece s-a întîmplat chiar în ajunul sosirii misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), pe 22 septembrie.
Valeriu Streleţ a mai subliniat că demisia conducerii băncii centrale nu va afecta negocierile cu FMI, deoarece nu este vorba de un guvernator interimar cu care nu ar putea să discute experţii, odată ce nu a fost aprobat această cerere. „Echipa Guvernului este pe deplin pregătită pentru aceste negocieri, care sperăm că se vor încheia cu succes şi vor duce la stabilizare macrofinanciară şi normalizarea relaţiilor cu toţi partenerii de dezvoltare”, a spus prim-ministrul.
Declaraţiile că au fost făcute presiuni asupra conducerii Băncii Naţionale nu suportă critici, „deoarece mai mulţi actori publici s-au referit la faptul că faţă de BNM există întrebări şi e firesc să existe odată ce în sectorul bancar s-au întîmplat grave probleme care au generat o reacţie în lanţ şi a dus la declanşarea problemelor şi în alte sectoare”, a mai adăugat Valeriu Streleț.
Premierul a apreciat drept bizară declaraţia guvernatorului BNM precum că Guvernul nu şi-ar dori cea de-a doua investigaţie a fraudelor de la cele trei bănci, în condiţiile în care chiar în a doua zi de activitate a noului Executiv a convocat Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară care a abordat acest subiect. „Guvernul este vital interesat ca faza a doua a investigaţiei şi recuperarea mijloacelor devalizate să demareze cît mai repede, iar vinovații să fie pedepsiţi”, a concluzionat Valeriu Streleţ.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…