Cu mai puţin de două săptămâni înainte de expirarea contractului prelungit cu concernul rus Gazprom, premierul Natalia Gavriliţa anunţă că Republica Moldova va avea gaze naturale în noul sezon rece, însă va plăti mai mult pentru ele. Şeful executivului a declarat într-un briefing, că autorităţile de la Chişinău continuă negocierile cu furnizorul rus privind încheierea unui nou contract de livrare a gazului. Natalia Gavriliţa a precizat că în această săptămână, vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski va pleca la Moscova pentru purta tratative cu administraţia prezidenţială rusă. NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova : „Mesajul meu pentru cetăţeni este că Moldova va avea gaz natural. Întrebarea e, la ce preţ?”
Premierul a menţionat că Gazprom a înaintat deja o propunere privind preţul gazelor ce ar urma să fie stabilit în viitorul contract, dar a evitat să spună despre ce sumă este vorba.
NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova : „Nu vreau ca despre o sumă pe care o voi numi să se facă speculaţii. Noi încă negociem cu diverşi parteneri, de aceea, nu voi da sume aproximative.”
Natalia Gavriliţa s-a arătat încrezătoare că până pe întâi noiembrie, Republica Moldova va avea un contract de livrare a gazelor, şi nu neapărat cu Federaţia Rusă. Premierul a precizat că Guvernul caută căi alternative de achiziţionare a gazelor naturale. Şeful executivului a promis în acelaşi timp, compensarea unei părţi a cheltuielilor ce vor fi făcute de familiile din grupurile vulnerabile pentru consumul de gaz.
NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Guvernul începe procesul de achiziţionare a gazelor, din surse alternative, prin compania Energocom, un prim pas fiind modificarea bugetului pentru această achiziţie.”
În prezent, autorităţile de la Chişinău poartă discuţii cu mai multe ţări şi companii străine pentru a identifica furnizori de gaz. Guvernul Republicii Moldova negociază cu România, Polonia, Ucraina şi alte state. Prim-ministrul a mai anunţat că în ultima săptămână Republica Moldova a primit un anumit volum de gaz prin conducta Iaşi-Ungheni pentru a menţine presiunea în reţeaua de distribuţie.
NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Acest gazoduct a fost folosit şi a primit anumite volume de gaz, debalansarea presiunii şi suntem recunoscători României pentru suportul oferit în acest proces.”
Despre efortul autorităţilor de la Chişinău privind soluţionarea problemei de import al gazelor naturale a vorbit şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, într-un mesaj postat pe o reţea de socializare.
NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova: „Republica Moldova nu este singură în faţa crizei energetice fără precedent cu care se confruntă în acest moment mai multe ţări europene. Autorităţile de la Chişinău, atât Preşedinţia, cât şi Guvernul, continuă, inclusiv prin canale diplomatice să asigure soluţii responsabile în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova de căutare a unor modalităţi pentru o aprovizionare sigură şi durabilă cu energie.”
Discuţii privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova poartă şi ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, care se află într-o vizită de lucru în Polonia. Contractul de livrare a gazului rusesc semnat cu Gazprom a fost prelungit cu o lună de zile şi expiră pe 31 octombrie.
sursa: tvrmoldova.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…