Ioana Ene Dogioiu, Senior editor la Ziare.Com scrie că premierul Dacian Ciolos a procedat corect conditionand orice sprijin financiar pentru R.Moldova de luarea unor masuri reformiste.
Da, Moldova are nevoie de sprijin financiar pentru a iesi din groapa actuala. Nu, banii nu pot fi dati pur si simplu, pentru ca, in conditiile actuale de la Chisinau, ei vor ajunge invariabil, la fel ca miliardul, in mainile mafiei.
In plus, conditionarea aceasta este esentiala pentru a incepe sa corectam o eroare istorica, nu doar a noastra, ci a intregului Occident, in R.Moldova, explicata foarte clar de Maia Sandu intr-un interviu acordat Ziare.com: „reformele au fost fie mimate, fie facute partial. Acest lucru a devenit limpede in 2013 si, cu toate acestea, Occidentul a continuat sa ne sprijine, fara sa conditioneze sustinerea de aplicarea reformelor.”
Fenomenul ar trebui sa ne fie familiar, doar ca de data aceasta suntem de cealalta parte a lui. Daca e sa fim corecti, nu cred ca vom gasi vreo reforma serioasa facuta de Romania fara presiune externa sub diverse nume, de-a lungul timpului, ca a fost clauza natiunii celei mai favorizate, apoi aderarea la NATO, la UE, MCV, Schengen.
Ne-a urnit mai mult biciul extern. Iar moldovenii nu degeaba sunt fratii nostri. Doar ca acum noi suntem cei care tinem biciul. Tot ce pot sa sper e ca premierul Ciolos, cu educatia europeana a domniei sale, cu certul atasament pe care il are fata de valorile europene, asa cum probabil putini politiceni romani au, va avea tenacitatea si forta sa tina bine biciul in mana si sa-l si foloseasca, daca e nevoie.
Venit la Bucuresti in cautare de bani si legitimitate, premierul Filip a revarsat un discurs incarcat de toate angajamentele europene cu putinta. Dar goale de continut. Dincolo de munca din zori si pana in noapte promisa, eu nu m-am lamurit la ce va munci cu atata asiduitate Guvernul. Care sunt reformele la care se inhama, care sunt valorile europene tintite de aceste reforme?
Si cei sub care s-a furat un miliard nu conteneau cu discursurile europene, in timp ce devalizau sau pastoreau devalizarea tarii.
Dl Filip este omul de casa al oligarhului Plahotniuc. Daca, sa zicem, Mihai Gadea ar fi premier, cine ar controla, de fapt, Guvernul? Iar Vlad Plahotniuc este orice numai pro-european nu. El este problema cea mare, deci nu poate fi solutia.
In opinia mea, dl Filip pleaca de la o prezumtie de anti-europenism si adeziune la mafie. Este, desigur, o prezumtie relativa pe care o poate rasturna prin fapte. Si cred ca ar fi fost mai credibil daca venea la Bucuresti nu cu discursuri sforaitoare, ci cu insusi planul de masuri pe care vrea sa le aplice, cu termene cu tot.
Ei bine, exact asta trebuie sa urmareasca sever dl Ciolos. Si nu numai aparitia pe hartie a planului. Nu cred ca din Romania trebuie sa plece vreun leu sau vreun euro spre Chisinau pana cand planul concret nu va incepe sa fie efectiv aplicat corect si pe masura ce va fi aplicat.
Si ceea ce cred ca trebuie sa vedem in primul rand este eliberarea institutiilor din R. Moldova de sub cizma lui Plahotniuc.
Cat timp de la Curtea Constitutionala si BNM, pana la mai toata presa moldoveneasca, politia, Parchetul sunt sub controlul lui total, nu cred ca dl Filip poate macar rosti cuvintele reforma saueuropenism.
Eu, una, nu cred ca dl Filip poate, chiar daca in mod miraculos ar vrea, sa faca asa ceva. Tocmai pentru ca nu vrea si nu poate a ajuns premier pe majoritatea lui Plahotniuc. Si cat timp nimic nu se misca in directia eliberarii institutiilor esentiale, nu cred ca din Romania ar trebui sa plece vreun leu spre Republica Moldova. Nu le facem niciun bine cultivand cancerul care-i macina, dimpotriva.
Pe de alta parte, eu nu prea cred in ajutorul acesta care azi vine, maine se duce. Ajutorul cel mai eficient este prin prezenta economica.
Decat sa dea bani cash, Romania mai bine ar intra in mediul de afaceri din R.Moldova, unde cel mai mult se vede Rusia. Investitiile, participarea la privatizari sunt cele mai eficiente modalitati nu numai de ajutorare, ci si de a strange relatiile cu fratii.
Lipsa noastra de exigenta, chiar complicitatea unor politicieni romani, a contribuit la mafiotizarea R.Moldova. Macar in finalul ceasului al XII-lea sa facem ce trebuie.
sursa: ziare.com