Select your Top Menu from wp menus

Premiera: R. Moldova reprezentată la Cannes

Filmul unei moldovence concurează în acest an la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, alături de alte două mii de lucrări din 80 de ţări ale lumii.

Moldoveanca Lilia Paula, stabilită de mai bine de 6 ani la Strasbourg, a filmat scurtmetrajul său „Once and never again” timp de 4 zile în Germania.

„Cred că drumul meu profesional este abia la început și primul meu vis s-a realizat – visul de a ajunge la Festivalul de la Cannes. Cei care au fost selectați la festival vor avea oportunitatea de a-și vinde un nou proiect de film. Iar viitorul meu proiect cinematografic vreau să-l filmez anume în Moldova”, a declarat  Lilia Paula, citată de site-ul pentruea.md.

În competiţia pentru premiul cel mare a Festivalului se află 22 de filme, printre care şi pelicula românească „După dealuri”, a lui Cristian Mungiu. Acesta a câştigat marele premiu la Cannes, în 2007, cu drama „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Încă trei români sunt prezenţi la alte secţiuni ale festivalului. Regizorul Paul Negoescu participă cu filmul „Orizont” la categoria „Semaine de la Critique”. Pelicula Adinei Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, a fost aleasă pentru secţiunea Cinéfondation. La aceeaşi categorie participă şi filmul „Tabăra din Răzoare”, în regia lui Cristi Iftime.

Festivalul Internațional de Film de la Cannes se desfăşoară   în perioada 16-27 mai. Ediţia din acest an va fi un omagiu adus actriţei Marilyn Monroe, la 50 de ani de la moartea sa. Printre starurile aşteptate pe covorul roşu se numără Nicole Kidman, Brad Pitt şi Bruce Willis.

sursa: union.md