Select your Top Menu from wp menus

Premieră medicală: O femeie din Suedia a născut un bebeluş după ce a suportat un transplant de uter

O femeie din Suedia a născut un bebeluş sănătos după ce a suportat un transplant de uter în 2013 şi este considerată „eroina” unei premiere mondiale în medicină şi, în special, în lupta contra infertilităţii, informează lepoint.fr.Mama, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, este o suedeză în vârstă de 36 de ani care, din cauza unei malformaţii genetice, s-a născut fără uter, raportează prestigioasa revistă medicală britanică The Lancet, care a publicat sâmbătă un articol despre această reuşită a medicilor suedezi.

Deşi a născut prematur, femeia a adus pe lume în luna septembrie un băieţel sănătos, care a avut la naştere greutatea de 1,7 kilograme, după o sarcină de 31 de săptămâni. Atât mama, cât şi bebeluşul, se simt bine, precizează The Lancet. Această premieră a fost realizată cu ajutorul unei echipe de medici, coordonată de profesorul Mats Brännström, specialist în obstetrică şi ginecologie la Universitatea Göteborg, după mai bine de 10 ani de cercetări ştiinţifice.

Noua reuşită aduce o rază de speranţă femeilor care nu pot avea copii întrucât s-au născut fără uter, suferă de o malformaţie congenitală sau au suportat o ablaţie de uter din cauza unui cancer sau a unei hemoragii în timpul unei sarcini precedente. De asemenea, noua tehnică ar putea să le ajute pe femeile care doresc să evite metoda mamelor surogat.

sursa: mediafax.ro