Șeful Serviciului Protecţie Civilă din cadrul DSE Orhei, Viorel Patraș, care a fost de curând solicitat să facă precizări privind pagubele provocate la Orhei de intemperia din aprilie, a reiterat că, exceptând cazurile deja cunoscute de blocare pe drumuri a transportului înzăpezit şi deconectări ale curentului electric, situaţii critice nu s-au înregistrat. Distrugeri din cauza căderilor de copaci peste maşini şi clădiri practic nu au avut loc. Doar la grădinița de copii din satul Zorile o creangăa a căzut peste un pavilion de joacă și pe o stradă din orașul Orhei un copac a blocat circulația transportului. Nimeni nu a avut de suferit, iar informația a fost deja prezentată la Departamentul Situații Excepționale, menționându-se și faptul că în oraşul Orhei autorităţile au efectuat anterior defrişări ale arborilor uscaţi şi periculoşi.
Şi inspectorul din cadrul Inspecţiei Ecologice (IE) Orhei, Constantin Busuioc, a declarat că până în prezent au fost înregistrate doar câteva cazuri de copaci doborâţi. Din satele Ivancea şi Peresecina au semnalat autorităţile locale, în timp ce din satul Bolohan și de pe strada Lazo din Orhei au telefonat cetățenii. Potrivit lui Busuioc, pentru ca arborii doborâţi în astfel de circumstanțe să fie tăiaţi, nu e nevoie de autorizaţie ecologică. Totuși, autorităţile sunt obligate să anunţe imediat IE, pentru ca inspectorii să documenteze cazurile la fața locului, în caz contrar tăierile se consideră ilicite.
Amintim că la ultima ședință a CR, Orhei vicepresedintele raionului, Ilie Rabii, a informat că sectorul agrar al raionului nu a fost afectat de intemperia din aprilie în vreo măsură comparabilă cu ceea ce s-a întmplat în alte raioane din centrul și sudul republicii.
De notat că la sfarșitul săptămânii curente, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a prezentat constatările privind pagubele înregistrate în urma intemperiei din perioada 20-21 aprilie. Potrivit acestor date, pe ansamblul republicii au fost afectați cel mai puternic de înghețuri pomii de caise, vișine si cireșe, mai cu seamă in raioanele Cantemir, Cahul, Găgăuzia, Taraclia, și mai ales plantațiile de floarea soarelui de pe cele 34 de mii de hectare care au fost inspectate.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…