Select your Top Menu from wp menus

Prea multă transparenţă strică – încă un pas în sistarea transmisiunilor live ale şedinţelor de Guvern

Parlamentarii din coaliţia de guvernământ au adoptat astăzi în prima lectură proiectul de lege care prevede sistarea transmisiunilor online ale şedinţelor de Guvern. Aceştia au argumentat că transmisiunile nu contribuie la astmosfera de lucru în cabinetul de miniştri. Pe viitor despre conţinutul discuţiilor în executivul republican se va putea afla din comunicatele oficiale, proiectele de hotărâri expuse pe pagina electronică a guvernului şi stenogramele transcrise după şedinţe.
Deputaţii liberali şi comunişti au criticat această iniţiativă. Primii pe motiv că astfel s-ar reduce transparenţa, ultimii pe motiv că guvernarea ar încerca astfel să tăinuiească procesul adoptării unor noi decizii ce ţin de privatizări.
Şedinţele de guvern au început să fie trasmise online în ianuarie 2010,de guvernarea care a succedat-o la putere pe cea comunistă pentru a transparentiza procesul decizional.
La 3 iulie după o îndelungată criză politică în care PD a votat alături de PCRM demiterea guvernului Filat, noul guvern Leancă, care a fost instalat prin votul PLDM, PD şi a liberalilor reformatori a aprobat o hotărâre prin care şedinţele executivului republican nu vor mai fi transmise on-line. Iniţiativa aparţinea deputaţilor PLDM şi PD şi era justificată prin faptul că guvernul este un organ executiv.
Pe de altă parte ONG-urile de media au solicitat la 8 iulie garantarea asigurarii transparentei procesului decizional argumentând printre altele că sistarea transmisiunilor de la şedinţele Guvernului va schimba aceste tradiţii, fapt care trezeşte anumite îngrijorări privind transparenţa procesului de elaborare, consultare şi adoptare a deciziilor.
La 21 august membrii Consiliului Naţional pentru Participare au declarat că în cazul sistării transmisiunilor online ale şedinţelor de guvern, vor organiza săptămânal conferinţe de presă pentru a se expune pe marginea proiectelor de decizii ce urmează a fi dezbătute , ţinând seama de faptul că unele din ele sunt făcute publice doar cu câteva ore înainte de şedinţă.
De menţionat că şedinţele de guvern sunt accesibile tuturor cetăţenilor pe internet cel puţin în 3 foste republici sovietice. Acestea sunt Kazahstan, dar şi două republici Baltice, Lituania şi Letonia care sunt membre ale UE.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/prea-multa-transparenta-strica-inca-un-pas-in-sistarea-transmisiunilor-live-ale-sedintelor-de-guvern/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19