Select your Top Menu from wp menus

PPPDA a protestat împotriva inițiativei amnistiei fiscale

Partidul Politic Platforma „Demnitate şi Adevăr” a organizat o acțiune de protest în centul capitalei. Manifestanții s-au expus împotriva proiectului de lege privind liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală. Aceștia au cerut demisia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi lansarea urmăririi penale a autorilor proiectului. Protestatarii au mers către sediul Parlamentului, dar și CNA, scandând lozinci antiguvernamentale.

Potrivit vicepreședintelui partidului, Alexandru Slusari, acest proiect de lege devine echivalent cu legalizarea capitalului înafara circuitului. Societatea civilă nu este mulțumită de faptul că proiectul a fost promovat cu „viteză cosmică”, a fost discutat câteva zile cu aşa-numita societatea civilă şi a fost votat în primă lectură.

„Centrul Național Anticorupție a venit cu acel aviz unde condamnă proiectul de lege. Autorii proiectului sunt: președintele parlamentului, Andrian Candu, trei deputați din PDM, un deputat din PL şi un deputat din PCRM. În mod normal, în orice țară civilizată, după un așa aviz al CNA, președintele Parlamentului ar trebui să-şi dea demisia. Centrul Național Anticorupție, Procuratura – să inițieze ancheta penală asupra autorilor acestui proiect, să ceară ridicarea imunității de la plenul Parlamentului şi să înceapă ancheta, ca să vadă ce a stat la baza elaborării proiectului”, a declarat pentru IPN Alexandru Slusari.

Potrivit vicepreședintelui PPPDA, prin acest proiect se „legalizează corupția şi protecționismul”. „Vrem să ştim care sunt motivele reale? De unde a apărut această idee? De ce proiectul de lege nu a fost coordonat cu Guvernul şi de ce a fost promovat şi votat în primă lectură, având așa reacții de la finanțatorii externi, societatea civilă și partidele de opozite?” a remarcat Alexandru Slusari.

Reprezentanții instituțiilor pichetate nu au ieșit să discute cu protestatarii.

Proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și amnistia fiscală a primit aviz negativ din partea Centrului Național Anticorupție, cu recomandarea de retrage documentul de pe agenda parlamentară. S-a invocat implicit încălcarea principiului transparenței în procesul decizional pentru că proiectul a fost publicat pe pagina web a Parlamentului pe 1 decembrie, consultările publice au avut loc pe 14 decembrie, iar votarea în prima lectură – pe 16 decembrie. Ca urmare a reacției negative a societății civile, președintele legislativului, Andrian Candu, care este printre autorii inițiativei, a dat asigurări că Legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală nu va fi votată în lectură finală până la expertiza din partea Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi structurilor europene.