Serviciul de acțiune externă a Uniunii Europene a difuzat un comunicat privind ultimele procese legislative din Republica Moldova.
”Joi, 3 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova a votat o serie de propuneri legislative, inclusiv cele care prevăd limitarea puterilor prezidențiale, depuse într-o manieră pripită și netransparentă. Votarea a avut loc într-un mod în care care nu se respectă procedurile parlamentare necesare. Mai mult, au fost susținute de persoane ce ar fi fost implicate în acte corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să servească unor interese.
Aceste propuneri legislative au fost depuse la numai două săptămâni după ce poporul moldovenesc a ales un nou președinte. Alegerile au avut loc cu speranța ca viitorul președinte își va putea exercita atribuțiile în conformitate cu Constituția, în baza căreia a fost ales. Prin urmare, este esențial ca orice modificare a acestor atribuții să fie făcută cu respectarea procedurile necesare, consacrate legal, inclusiv controlul democratic.
Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova, o țară asociată cu UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările populației și cu principiile de bază ale ambițiosului Acord de asociere UE-Moldova. Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe furnizarea de beneficii tangibile cetățenilor moldoveni”
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…