Traditia lor dateaza inca din secolul al XV-lea si, cu toate ca este atat de veche, se respecta inca in nordul Albaniei, asa cum insasi fotograful care le-a descoperit povesteste.
„Libertatea de a vota, a conduce o afacere, castiga bani, consuma alcool, fuma, injura, purta pantaloni sau detine o arma a apartinut intotdeauna barbatilor. Femeile, in schimb, erau obligate sa se marite cu barbati la care nu tineau, mult mai batrani, aflati in sate invecinate. Daca deveneau burneshas sau virgine sub juramant insa, femeile castigau aceleasi drepturi ca barbatii. Pentru a marca trecerea, ele isi tundeau parul foarte scurt, isi donau hainele si uneori isi schimbau chiar numele”, spune Jill Peters.
„Pentru a fi cat mai apropiate de barbati, femeile injurau si faceau gesturi specifice, astfel incat sa le intre in natura si sa devina o adevarata obisnuinta acest comportament. Desi la inceputuri aceasta practica era comuna, acum multi nu o mai inteleg si au ramas foarte putine burneshas. Cele care traiesc inca sunt insa extrem de apreciate in comunitatile lor. Puternice si mandre, ele tin foarte mult la familie si nu regreta deloc schimbarea pe care au facut-o”, a incheiat fotograful.
sursa: acasatv.ro
foto: JillPeters
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…