Instalarea ilegală a posturilor și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale, blocarea încercărilor observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare de a documenta regulamentar aceste încălcări și circulația neautorizată a tehnicii militare prin Zona de Securitate au fost abordate de reprezentanții Chișinăului în ședința din 14 mai a Comisiei Unificate de Control. Ședința s-a desfășurat la Bender cu respectarea măsurilor de protecție anti-COVID-19 și a fost prezidată de conducătorul Delegației Republicii Moldova, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.
S-a punctat că acțiunile abuzive ale părții transnistrene au afectat drepturile cetățenilor la libera circulație, la asistența medicală, la proprietate și, drept consecință, au generat tensionarea situației în Zona de Securitate. La întrebarea tranșantă despre retragerea posturilor ilegale din Zona de Securitate și respectarea actelor de bază ale misiunii de pacificare, reprezentanții Tiraspolului nu au oferit nici un răspuns.
În aceeași ședință, a fost abordată și problema circulației neautorizate a tehnicii militare prin Zona de Securitate, pe care Delegația Republicii Moldova o apreciază drept o nouă provocare în Zona de Securitate, în contextul accidentului care a avut loc în satul Butor din raionul Grigoriopol cu implicarea unei blindate din dotarea structurilor transnistrene.
În ceea ce privește situația epidemiologică în unitățile militare ale Forțelor Mixte de Pacificare, s-a menționat că se aplică măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, recomandate de autorități, iar cazuri de infectare nu au fost înregistrate.
Precedenta întrunire de lucru a membrilor Comisiei Unificate de Control a avut loc la Bender în data de 12 martie a.c. După declararea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova și aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, Comisia Unificată de Control și-a sistat temporar ședințele în orașul Bender și a activat în regim de lucru la distanță. În aceeași perioadă, sub pretextul gestionării regimului stării de urgență, exponenții Tiraspolului au instalat ilegal mai multe ,,posturi de control” în perimetrul Zonei de Securitate. Inițiativele părții moldovenești de a organiza o reuniunile în regim de videoconferință sau la nivelul copreședinților Comisiei, pentru a dezbate problemele stringente, în prezența reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE, nu au fost susținute de partea transnistreană.
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control va continua să facă uz de toate instrumentele disponibile pentru soluționarea problemelor de funcționare a mecanismului de pacificare, inclusiv pentru eliminarea „posturilor de control” ilegale în Zona de Securitate.