În cazul unui referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, 35,6% dintre cetăţeni ar susţine vectorul european, iar 46,8% – pe cel eurasiatic. Aceste rezultate au fost constatate în cadrul realizării Barometrului Opiniei Publice aprilie 2016, transmite IPN.
Fiind întrebaţi dacă ţara ar avea mai multe avantaje sau dezavantaje de la aderarea la UE, peste 29% dintre respondenţi sunt siguri că ar avea mai multe avantaje, iar alte aproape 15% sunt de părere că ţara ar avea doar avantaje. Pe de altă parte, peste 26% din respondenţi cred că ţara va avea mai multe dezavantaje dacă ar adera la UE, iar 14% sunt siguri că ar avea doar dezavantaje.
Cât ţine de aderarea la Uniunea Vamală, peste 35% dintre respondenţi cred că ţara va avea mai multe avantaje, iar circa 20% văd doar avantaje. Pe de altă parte, peste 20% văd mai multe dezavantaje, iar aproape 10% – doar dezavantaje.
Fiind întrebaţi cum ar vota dacă duminica viitoare s-ar organiza un referendum privind unirea Republicii Moldova cu România, peste 66% dintre respondenţi au spus că ar vota împotrivă, iar 17% ar vota pentru unire.
Cât ţine de cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii, peste 58% dintre respondenţi preferă neutralitatea ţării. Cât ţine de organizarea unui referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, peste 60% a răspuns că ar vota împotrivă. Aderarea o susţine puţin peste 15% dintre respondenţi.
Barometrul Opiniei Publice a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, la comanda Institutului de Politici Publice, care prezintă Barometrul din anul 1998. Sondajul a fost efectuat în perioada 16-24 aprilie, pe un eşantion de 1143 de persoane din 86 de localităţi. Marja de eroare este de 2,8%.