Select your Top Menu from wp menus

Pomii fructiferi, in PERICOL. Riscam sa NU avem mere si pere

In aceste zile, Directia Raionala pentru Siguranta Alimentelor Orhei a intrat intr-o alerta caracteristica   serviciului dat.  E din cauza pericolului pe care il prezinta rapanul – o maladie care poate afecta culturile semintoase si din cauza careia am putea ramane fara roada de mere si pere.

Condititiile climaterice –  timpul umed si alternarea temperaturilor-  favorizeaza raspandirea bolii care distruge viitoarea roada de mere si pere chiar la faza formarii fructelor, sustin specialistii.  Pentru a nu fi admise pagube iremediabile, pe adresele autoritatilor si gospodariilor satesti au fost deja expediate scrisori de atentionare si recomandari privind tratamentul necesar de efectuat pentru a reduce  riscul imbolnavirii   pomilor.

Potrivit celor de la  Siguranta Alimentelor Orhei, maladia  rapanul culturilor semintoase este prezenta in fiece an, insa  in 2014 este   deosebit de periculoasa din motiv  ca invazia s-ar putea produce in timp ce fructele abia se formeaza si  sunt foarte  sensibile.

In raionul Orhei, sunt ocupate cu livezi de mere si pere in jur de 3000 de hectare de pamant. Cele mai mari suprafete revin gospodariilor agricole din satele Pohrebeni, Zorile, Cucuruzeni,  Jora de Mijloc si Malaiesti.