Select your Top Menu from wp menus

Polonia: 10 actuali si fosti directori executivi ai unor firme de constructii, acuzati de practici de tip cartel

Procurorii polonezi au acuzat zece actuali si directori executivi de la 9 companii de constructii, printre care si multinationale, si un fost director al agentiei de stat pentru drumuri, de utilizare de practici ilegale de tip cartel pentru a castiga contracte pentru constructii de drumuri finantate din bani europeni, scrie Reuters, citat de hotnews.ro

Comisia Europeana a anuntat saptamana trecuta ca ingheta circa 900 milioane euro in fonduri europene alocate Poloniei pentru construire de drumuri, din cauza unor suspiciuni de frauda comisa de contractori. Comisia a precizat ca vrea asigurari ca frauda nu ar putea fi repetata la alte proiecte derulate in Polonia, cel mai mare beneficiar de fonduri europene.

Printre companiile implicate se numara mari constructori din Europa sau subsidiare ale acestora: Strabag din Austria, Mota Engil din Portugalia, precum si filiale ale companiei spaniole Ferrovial si ale companiilor franceze Bouygues Construction si Vinci.

Contactati de agentia de presa citata, reprezentantii Strabag si Mota Engil au negat ca firmele ar fi recurs la practici de fixare a preturilor. Filialele Bouygues, Vinci si Ferrovial au refuzat sa comenteze. In mai multe cazuri, companiile au precizat ca directorii executivi in discutie nu mai lucreaza acolo.

Ancheta a fost inceputa de procuratura poloneza in urma cu trei ani, precizeaza Reuters.

Procurorii polonezi sustin ca frauda orchestrata de managerii companiilor este „la o dimensiune si un nivel de sofisticare cu mult peste ceea ce se credea a fi initial, ridicand intrebarea daca exista posibilitatea sa se descopere ca este mai extinsa de atat”.

In rechizitoriul inaintat de procurori se arata ca unul dintre manageri l-ar fi mituit pe directorul agentiei de stat pentru drumuri de atunci cu un stilou editie limitata in valoare de 3.800 de dolari, impachetat intr-o cutie din sticla in forma Farului din Alexandria.

Procurorii precizeaza ca au interceptat convorbiri telefonice in care directorii executivi isi transmiteau de la unul la altul informatii confidentiale cu privire la ofertele facute la licitatii desi companiile concurau una cu alta.

sursa: hotnews.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/polonia-10-actuali-si-fosti-directori-executivi-ai-unor-firme-de-constructii-acuzati-de-practici-de-tip-cartel/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19