Select your Top Menu from wp menus

Polițiștii ar putea fi obligați să avertizeze: ”Stai că trag!”

Înainte de a aplica arma de foc, polițiștii ar putea fi obligați să avertizeze: „Stai!”, iar dacă infractorul va ignora somația, atunci vor striga: “ Stai, că trag!”. Dacă nici în acest caz persoana suspectă nu se va preda, se va permite tragerea în sus. Un proiect de lege în acest sens, inițiat de liberal-democrați, este examinat astăzi de deputați în cadrul ședințelor mai multor Comisii permanente.

Oamenii legi trebuie să-i avertizeze, în timpul descinderilor, pe cei prezenți să părăsească locul pentru că se vor efectua focuri de armă.

Există și anumite interdicţii la aplicarea armei. Potrivit proiectului de lege, poliţiştii nu vor avea dreptul să îndrepte arma spre copii, femei, bătrîni şi invalizi, în timpul restabilirii ordinei publice, însă cu excepția cazurilor de atac asupra unor clădiri.

Totodată, se precizează că oamenii legii nu vor purta răspundere pentru orice daună morală, materială și fizică cauzată delincventului în legătură cu aplicarea și folosirea armei de foc, dacă ei au acționat în strictă conformitate cu legea.

Proiectul stabilește expres și condițiile de aplicare a mijloacelor speciale, cum ar fi muniții, echipament, substanțe chimice, mijloace de transport, utilaje și tehnică de luptă. Astfel, acestea vor fi aplicate numai după două avertizări verbale către participanții la dezordine publică pentru a se dispersa.

Noile prevederi se referă nu doar la colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne, dar și cei ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, Serviciului Protecție și Pază de Stat, Serviciului Vamal, Serviciului de Informație și Securitate, ai Procuraturii și altor servicii specializate.
Sursa: noi.md