Categories: PoliticȘtiri

Politician german despre Moldova : „perspectivă europeană” nu înseamnă primirea în UE în calitate de membru cu drepturi depline

Fundaţia Friedrich Ebert, în colaborare cu Societatea pentru Europa de Sud-Est şi cu Forumul Germano-Moldovean, au organizat  zilele trecute  o dezbatere la Berlin. Responsabilul a evidenţiat că aplicarea prevederilor Acordului de Asociere uşurează o eventuală aderare la UE, dar că nu există o decizie privind data începerii negocierilor de aderare. Procesul integrării europene este un drum lung, presărat cu numeroase reforme, inclusiv unele nepopulare, a mai atenţionat Erler.
Politicienii reformişti din Republica Moldova îşi doresc însă parcurgerea mai cu viteză a îndepărtatului drum. În noiembrie a.c., în ţară vor avea loc alegeri parlamentare şi toate sondajele îi indică drept câştigători pe comuniştii din opoziţie. Aceştia desfăşoară o campanie contrară integrării europene şi favorabilă uniunii vamale sub bagheta Rusiei. Dar nu numai apropiatele alegeri îi determină pe guvernanţi să-şi dorească un ritm mai accelerat. Ei sunt în egală măsură îngrijoraţi de situaţia din estul Ucrainei şi de tendinţele separatiste din Transnistria şi din regiunea autonomă locuită de găgăuzi.
La finalul dezbaterii, Gernot Erler a avertizat că procesul nu este unul ferit de primejdii. Chiar dacă până acum nu s-a întâmplat ca un guvern să negocieze şi semneze un acord cu UE iar guvernul următor să-l anuleze, acest risc există în Republica Moldova după alegerile parlamentare din noiembrie. „Dar ar fi fără precedent!”, a exclamat vorbitorul, care a descurajat o atare evoluţie, invocând exemplul Poloniei. O ţară în care pe parcursul ultimilor 12 ani niciun guvern nu a fost reales; cu toate acestea politica de reforme, inclusiv măsuri nepopulare, a fost continuată de noua putere şi procesul de integrare europeană a funcţionat ireproşabil. Una peste alta, „va fi un dificil proces de învăţare şi pentru Republica Moldova”, după cum a conchis politicianul social-democrat.

sursa: dw.de

RadioOrhei

Recent Posts

Sondaj: 61% din români susțin și 36% nu susțin ca Republica Moldova să devină în următorii ani membră a UE

Un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie arată că 61% din cetățenii României…

17 ore ago

Publicitate politică pe site-ul Primăriei Orhei întreținut din bani publici

Blocul ”Victoria – Победа”, afiliat lui Ilan Shor, beneficiază de promovare pe resursele informatice ale…

2 zile ago

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut, și…

7 zile ago

Stranietăți – categoria de știri la care a plasat un site din Azerbaidjan reacția Maiei Sandu la protestele din Georgia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a comentat într-o postare pe rețeaua de socializare X (…

7 zile ago

Primăria Orhei nu oferă raportul de monitorizare a achizițiilor pentru anul trecut

La o lună și jumătate de când a fost adresată o solicitare, Primăria Orhei așa…

o săptămână ago

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale…

o săptămână ago